Ce treabă am eu cu Pr. Schmemann? Eu am adus în discuție Tradiția Bisericii lasată de Sfinții Părinți (din vremea primelor șapte sinoade ecumenice). Citește după ce reguli trăiau credincioșii:
Canonul 8 Apostolic (MPĂRTĂȘIREA CLERULU)
Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon sau vreunul (altul) din catalogul clerului, aducându-se Sfânta Jertfă (săvârșindu-se Sfânta Liturghie), nu s-ar împărtăși, să spună cauza. Și dacă ea ar fi binecuvântată, să aibă iertare; iar de n-ar spune-o, să se afurisească ca unul ce s-a făcut vinovat de tulburarea poporului (sminteală) și a făcut să se nască bănuială împotriva celui care a adus (sfânta jertfă) ca și când acesta nu ar fi adus-o după rânduială (în mod valid).
CANONUL 9 Apostolic (ÎMPĂRTĂȘIREA CREDINCIOȘILOR)
Toți credincioșii care intră (în biserică) și ascultă scripturile, dar nu rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta împărtășanie, aceia trebuie să se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică.
CANONUL 2 Antiohia (341) (AFURISIRE ȘI AFURISIȚI)
Toți cei ce intră în Biserică și ascultă Sfintele Scripturi, dar nu participă la rugăciune împreună cu poporul, sau se feresc de participare la Sfânta Euharistie potrivit oarecărei nerânduieli, aceștia să se lepede din Biserică, până când nu se vor mărturisi și nu vor arăta roduri de pocăință, și atunci rugându-se vor putea primi iertare; nu Ie este iertat însă să comunice cu cei excomunicați, nici umblând în case să se roage împreună cu cei ce nu se roagă împreună cu Biserica, nici să se primească în altă Biserică cei ce nu se adună împreună în altă Biserică.
CANONUL 11 Sardica (343) (AUTONOMIA EPARHIALA. LIPSA EPISCOPILOR DIN EPARHIE)
[...]Căci vă aduceți aminte că în vremea trecută Părinții noștri au hotărât că, dacă vreun mirean (petrecând în cetate) în trei zile de duminică în trei săptămâni nu ar merge la serviciul divin, să se înlăture de la împărtășire. Deci, dacă pentru mireni aceasta s-a legiuit, nu trebuie și nu se cuvine, dar nici nu folosește ca episcopul, dacă nu ar avea nici o nevoie mai grea sau treabă Anciravoioasă, să lipsească timp mai îndelungat de la biserica sa și să mâhnească poporul ce i s-a încredințat". Toți episcopii ziseră: „Hotărâm că și părerea aceasta este foarte potrivită".
CANONUL 80 Trulan (691‑692) (OSÂNDA CLERICILOR ȘI LAICILOR CARE NU MERG REGULAT LA BISERICĂ)
Dacă vreun episcop, presbiter, ori diacon, sau dintre cei numărați în cler (în clerul inferior), sau vreun laic, de n-ar avea nici o nevoie prea grea sau vreo treabă Anciravoioasă, ca să lipsească mai multă vreme de la biserica lui, ci fiind (petrecând) în cetate, nu ar merge (la biserică) trei zile de duminică în trei săptămâni, de ar fi cleric, să se caterisească, iar de ar fi laic, să fie îndepărtat de la împărtășire (de la comuniune, afurisit).
|