Citat:
Daca tinem o zi de post, atunci trebuie sa tinem 24 de ore de post. Fie socotim ziua liturgica, si atunci tinem post pana luni dupa amiaza si putem manca luni seara (cu vecernia incepe ziua de marti). Fie socotim ziua astronomica (pana la urma, tot o conventie) si atunci putem manca marti incepand cu ora zero.
|
Mă întreb dacă odinioară nevoitorii foloseau ceasul ca să marcheze exact cele 24 de ore.
E cam ciudat să mănînci la miezul nopții...
Citat:
Participarea la Liturghie pe nemancate se face numai daca ne impartasim. Dimpotriva, daca nu ne impartasim, putem manca inainte de a merge la biserica.
|
Corect, doar că din obișnuință ortodocșii țin post negru dacă participă la orice Liturghie săvîrșită dimineața - și bine fac!
Citat:
Intrebarea era: care este textul cu autoritate potrivit caruia "post negru" inseamna "post fara medicamente" ?
|
Nici unul. Nu prea a curs cerneală pe subiectul de față, dar dacă știți ceva concret vizavi de metoda de postire din creștinismul timpuriu cel puțin, v-aș mulțumi sincer.
Întrebarea se poate pune și invers, anume dacă știți vreun text din care să reiasă că oarecare postitori din vechime foloseau leacuri și în timpul postului.
Citat:
In materie de post, competenta o are duhovnicul. Intrebarea este: ce duhovnic a recomandat ca postul negru sa fie post fara medicamente ?
|
Nu știu cazuri anume. M-aș mira ca să mai fie duhovnici care să recomande postul negru, indiferent că vorbim de ieromonahi sau de preoții de mir.
Am așezat medicul înaintea duhovnicului pentru că duhovnicul m-ar trimite mai întîi la doctor în caz că vreau să întrerup o zi un anume tratament pentru un așa motiv.