Arătarea Sfintei Treimi
Momentul de la Iordan, când Dumnezeu Tatăl Îl arată pe Fiul Său, în Duhul Sfânt, fusese precedat de revelația Psalmistului:
Citat:
Celui care acum a venit la Iordan, Căruia Îi rostește Tatăl: “Tu ești Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit”, Îi rostise din veșnicie. “Tu ești Fiul Meu. Eu astăzi Te-am născut”. Deci nașterea din veci
|
Citat:
Cuvântul astãzi e numele timpului veșniciei, spre deosebire de timpul nostru care e ieri, azi, mâine. Numele timpului lui Dumnezeu este astãzi, adicã un etern acum, un astãzi al veșniciei. Oamenii de științã spun (și au spus-o și Pãrinții, înaintea lor) cã timpul e legat de fãpturã, și fãrã creație n-ar fi timp, ci un etern acum, la veșniciei.
|
A doua zi după Botez, venind din nou Domnul la Iordan, Ioan Îl întâmpină spunând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Mielul, simbol al jertfei, puterea care înfrânge păcatul.
Citat:
Și, mai adânc, jertfa nu e legată numai de păcat; e legată de taina creației. Orice creație poartă în ea taina jertfei. Și o spun cu gând curat – de la Dumnezeu, nu de la mine – că așa trebuie să trăiască omul, în orice act al lui, ca o stare de jertfă. Și dacă ar trăi această conștiință de jertfă în actul cel mai intim, din care se odrăslește un copil în lume, dacă ai trăi conștiința jertfei, că dăruiești ce ai curat în tine și sfânt, în conștiința unui act creator, dumnezeiesc, nu s-ar mai naște handicapați și bolnavi mintal, violenți și criminali, ci s-ar naște – cum avem atâtea cazuri – oameni drepți, curați, cuminți, savanți, înțelepți și sfinți.
|
Din rugăciunea cea mare, adresată astăzi Sfintei Treimi:
Citat:
Azi păcatele oamenilor se curățesc în apele Iordanului. Astăzi raiul s-a deschis oamenilor, Soarele dreptății ne luminează, azi ne-am ușurat de plânsul celui vechi, al lui Adam. Ne-am izbăvit de întuneric și adunarea cea sfântă și mult vestită a ortodocșilor se bucură. Stăpânul la botez merge să ridice firea omenească la înălțime. Cel neplecat Se pleacă robului ca să ne slobozească pe noi din robie. Împărăția cerurilor am dobândit, împărăția Domnului nu va avea sfârșit, pământul și marea și-au împărțit bucuria lumii și lumea de veselie s-a umplut”.
|
Un răspuns și pentru cei necăjiți:
Citat:
Iubiților, să trăim spiritual această taină, această bucurie, peste toate necazurile. De atâtea ori ne aflăm în fața unui om îndurerat de un chin greu – în familie, în persoana lui – dar un singur cuvânt și o singură scânteiere de har deodată îi schimbă durerea și trăiește în clipa aceea o deschidere a cerului în inima lui. Și poți să uiți atunci durerea și poți să arunci, să îneci toată durerea de până atunci și măcar pentru o clipă să trăiești arvuna aceasta a bucuriei cerești; cu care poți să birui pe urmă necazurile și durerile; din acea clipă în care te-ai împărtășit de un strop de apă sfințită, de un cuvânt dumnezeiesc al Evangheliei, de Trupul și Sângele dumnezeiesc. Și simți că ai primit o arvună a învierii; a învierii pentru viața de aici și pentru viața cealaltă. Dar biruind și începând de aici, cu această credință și nădejde și putere harică pui noi și mereu noi începuturi vieții și noi biruiri.
|
|