View Single Post
Vechi 10.01.2015, 12:16:12
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Foarte interesant citatul pus de cristirg. Foarte interesanta lucrarea.
Eu cred ca aici sta diferenta de opinii - de la modul in care fiecare percepe credinta (ortodoxia in speta) si lumea in general.
Partea de la inceput a citatului spune foarte clar lucrurilor pe nume.
Pe de o parte in textele scrise Iisus este prezentat intr-un fel cu stil de autoritate si severitate, pe de alta parte ca fiind bland si aratand smerenia prin el insusi si iertand si iubind oamenii.

La fel modul in care credinta este prezentata si traita in biserica (de preot, ierarhii etc.). Si canoanele sinodale!

Si mai este o problema care apare de multe ori in discutie: definitia liberului arbitru.
Unii spun: "pai ai libertatea de a alege."
Da, exista doua posibilitati in general si mai ales in credinta: calea cea buna (daca faci asa si asa esti bun crestin, il iubesti pe Dumnezeu si te mantuiesti) si calea rea (daca nu faci asa, esti rau, pacatos si te duci in iad).
Si atunci ce libertate de a alege iti ramane?
Normal ca trebuie sa iei calea cea buna.
Si se mai si spune ca de fapt raul este lasat tot de Dumnezeu si etc. Si atunci? Nu ajungem la concluzia ca totul este de la Dumnezeu si El este in toate?

Pentru mine liber arbitru inseamna altceva: sa ai mai multe posibilitati bune intre care sa poti alege pe cea potrivita tie. Ca Dumnezeu nu ne-a facut pe toti la fel.
Imi lipseste calea de mijloc, posibilitatea de a alege cu adevarat.
Ca totusi se spune peste tot sa facem totul cu masura.

In fapt in viata ai de ales intre mai multe cai, dar cumva se ajunge ca nu toate sunt de la Dumnezeu. Si atunci mi se pune intrebarea: dar de la cine sunt, daca nu de la Dumnezeu?

Ceea ce am spus aici am auzit si de la preoti (ca raul este tot de la Dumnezeu si El este in toate).

Concluzia este ca unii vad in credinta liber arbitru, iar altii nu, in functie de felul in care il vad si inteleg pe Dumnezeu.

Last edited by sophia; 10.01.2015 at 12:21:10.
Reply With Quote