View Single Post
  #9  
Vechi 12.01.2015, 13:38:36
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de forever... Vezi mesajul

Intr-o lume tot mai dezumanizata, in aparenta sub autoritatea psihanalizei, a statisticii si a masinii - cresti*nii trebuie sa reafirme urgent valoarea suprema a liberta*tii umane. In intregul univers nu exista nimic mai impor*tant decat optiunile libere facute de persoanele dotate cu ratiune si constiinta. Ca fiinte umane, desi suntem con*ditionati de mediul inconjurator si de motivatiile incon*stiente, nu le suntem niciodata sclavi neputinciosi. Ra*manem liberi. Dumnezeu ne-a instituit pe fiecare, aici pe pamant, imparati. Ne-a investit cu puterea de a stapani toate vietuitoarele (Fac. 1,28). Sa nu renuntam la aceasta imparateasca autoritate din lasitate sau lipsa de imagi*natie.

Libertate inseamna si diversitate si unicitate. In ma*sura in care suntem liberi, fiecare dintre noi manifesta chipul divin in maniera sa personala si absolut unica. Din aceasta cauza, fiecare fiinta umana are o valoare in*finita in unicitatea sa. Fiecare este un scop si nu mijlocul unui scop exterior. Cultura contemporana ne determina sa gandim in termeni stereotipi privind totul ca ceva ce ar putea fi masurat si clasat statistic sau chiar "progra*mat" informatic. Ca umanisti crestini vom avea numai de castigat rezistand acestei tendinte. Este de datoria noas*tra sa trecem fara incetare de la nivelul superficial la care fiintele pot fi clasate in categorii, la nivelul per*soanei autentice care nu este niciodata nici plictisitoare si nici previzibila.

Duhul Sfant ne-a creat pe toti liberi si pe fiecare diferit; dar numai sfintii, ca "pnevmatofori" ne reveleaza adevaratele calitati ale fapturii umane, dove*dind cea mai mare diversitate. Nu sfintenia e monotona, ci raul.

Faptura umana, creata dupa chipul dumnezeiesc, in*vestita cu constiinta de sine si puterea discernamantului moral, nu se multumeste doar sa locuiasca in lume si s-o foloseasca, cum fac celelalte vietuitoare, ci este capabila sa-L laude pe Creatorul ei si sa I-o reofere printr-un gest de multumire. Numai prin aceasta ofranda devine omul cu adevarat uman, adica o persoana cu totul diferita. Aceasta este cea de a doua dimensiune ce ne defineste ca oameni.
Domnul fie lăudat!

O mică reflecție, mai întâi, pe tema psihanalizei - să fie iertat. Din câte cunosc, psihanaliza (teoria și cura) nu subordonează pe om inconștientului ci, dimpotrivă, dezvelind conștient mașinațiile inconștientului (a celui personal, pulsional și individualist mai întâi, a universului guvernat de "principiul plăcerii" - cum spunea Freud), psihanaliza eliberează pe om de constrângerile interioare și sporește libertatea alegerii conștiente, cu mai multă putere. A deveni conștient de propriile tendințe ale fariseului lăuntric este deja un pas spre eliberare din hipnoza lui. Prin onestitate de sine, așadar, prin actul retezării pactului cu confortul nevrotic al infantilismelor de tot soiul. Probabil, însă, că autorul acestui excelent text (mulțumesc, forever!) a făcut referire la ideologia repede încropită de adversarii omului care nu încetează să strice și să deturneze de la scop toate lucrurile care încep bine, dumnezeiește chiar. Dacă azi psihanaliza poate fi privită cu rezerve, motivul printre altele e imensul strat de noroi care i-a fost supraadăugat. O imensă propagandă antipsihanalitică a depreciat/denigrat pe Freud și pe ceilalți autori și continuă și azi, prin tot felul de voci autoritare (și atât) să vândă gogoși necunoscătorilor, profitînd de unele exagerări, poate, ale primilor psihanaliști precum și de rezerva binecunoscută a omului dintotdeauna de a lupta cu sine însuși împotriva bălegarului călduț pe care șade strâmbătura din interior.
*

Da, cultura contemporană stimulează omul în toate chipurile să rămână ancorat în funcționarea stereotipă, bazată pe scheme (rutine) și nu pe reflecția proaspătă, cu trezvie. A cunoaște și a fi omenește nu e totuna cu a rula scheme și schemate cognitive, emoționale, comportamentale. Dimpotrivă, punerea sub lumina interogației permanente este omenească, deși, ce-i drept, este și un proces foarte obositor... Tocmai de aceea, spre a nu vedea pe om epuizat în munca de sine, în sisifica automuncire, Domnul a lăsat Biserica și ajutorul cel neprețuit - Harul prin relația oamenilor cu Duhul Sfânt. Care susține și nevoința ascetică și starea de prezență, de aici decurgînd buna căință precum și bucuria, recunoștința, pacea.

*
Accentul pus pe persoană, însă, ar putea alimenta duhurile individualismului. Perversul nostru amic știe foarte bine cum să deturneze o însămânțare bună spre drumeagul bălăriei. Eu insist mereu, o fac și acum, asupra faptului că persoana, dincolo de însușirile unice și originale, irepetabile (și inimitabile!) prin care realizează o organizare lăuntrică și o modalitate de adaptare, este univers relațional. Relațiile ne constituie! A te lipi de cineva e un act constitutiv al propriei realități personale! "Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești" nu se referă atât la vreo deducție privind identitatea ta prin asemănare cu alții ("cin se-aseamănă se-adună") ci, pur și simplu, la faptul crucial că identitatea ta e alcătuită și din alții. Într-un anumit sens, cu totul propriu, eu înseamnă alții, ceilalți. Datul ontologic al fiecăruia e o ontologie în devenire realizată prin participare în relații interpersonale. În acest sens, comuniune euharistică înseamnă cu mult mai mult decât se expediază, schematic/formalist/formulistic, de obicei.

*
Lauda Domnului, recunoștința înving toate necazurile, toate pierderile și toată suferința. A aduce recunoștință Bunului Dumnezeu e precum respirația: face posibilă și întreține viața, devenirea întru Ființă.

Doamne ajută!

Last edited by Ioan_Cezar; 12.01.2015 at 14:06:55.
Reply With Quote