Citat:
În prealabil postat de Wryetui
Mie imi plac rugaciunile si cartile de rugaciuni deoarece exprima stari sufletesti vii pe care le putem avea si noi. Dar care e diferenta dintre a te ruga cu o rugaciune deja scrisa sau creata de cineva cum ar fi cele din carti, sau rugaciune libera in care spui cele ce ai pe inima fara a citi de undeva sau a folosi alte rugaciuni?
|
O întrebare bună, foarte bună îmi pare. Deocamdată pot să spun doar că rugăciunile consacrate în Biserică sunt lucrări ale Duhului Sfânt în vasele Lui alese, în sufletul sfinților (nu sunt creații individuale ale unui om). Sunt rodul întâlnirii tainice dintre duhul omului smerit și Duhul lui Hristos, în care Se exprimă Duhul. Așa cum omul cântă la un instrument pentru a se exprima, așa și Duhul Sfânt cântă la ...om, făurind rugăciunea. Și făurind totodată și pe omul respectiv, sfințindu-l, desăvârșindu-l.
Îmi pare cumva nepotrivit să le numim "create de cineva", ca și cum ar fi o găselniță a vreunuia, vreo sclipire individualistă a minții nu știu cui, a vreunui superdotat... Nu sunt fapte omenești ci contopiri divino-umane, precum sunt și operele Sfinților Părinți, precum și textul scris al Evangheliilor. Sunt roade ale Harului în vasele alese pentru lucrarea înveșnicirii oamenilor. Sunt fapte relaționale din Legământul lui Dumnezeu cu oamenii.
Sunt expresii ale devenirii oamenilor întru Ființă. Sunt opere ale comuniunii dinlăuntrul Bisericii.
Cine voiește, se alătură și el comuniunii; cine nu, se poate ține la distanță, prin varii rugăciuni individuale. Cam solipsiste, după gustul meu. Măcar de la un punct încolo...