Citat:
În prealabil postat de sophia
Atentie: in caz de cununie si botez in aceeasi zi, se face mai intai cununia si apoi botezul!
Nu stiu sigur daca este botezat copilul daca parintii nu sunt cununati. S-ar putea ca in anumite cazuri (mai ales daca este necunoscut tatal) sa accepte preotul. Dar nu stiu sigur.
Nu stiu si nu cred ca se poate impartasi o persoana insarcinata necununata in biserica.
In rest este totul o chestie de credinta a cuplului (ce vrea, daca vrea cununie in biserica sau nu).
Si mai este (dupa cum observ) si o decizie a preotului. Unii sunt mai severi, altii mai indulgenti.
Ah si sa nu confundam: nasii de botez pot sa fie necununati, sau sa fie numai o persoana. Mie una mi se pare foarte ciudat si nu-mi place. Dar in fine, este parerea mea personala.
Chestia asta cu copil facut fara casatorie, intr-un cuplu, sau fara cuplu, este o alta decizie a oricarui om si un mare risc asumat. Depinde de situatie, de varsta (a femeii mai ales). Ma refer si la avantajele unei casatorii civile aici.
Iar ceea ce vor rudele cuplului deja nu mai are importanta. Au o anumita varsta, nu m ai sunt copii.
Crinrin are dreptate. Pot sa fie doar cateva persoane in biserica si apoi mancat o pizza si o prajitura si gata.
Si cheltuielile se mai pot si imparti cu nasi, parinti, alte rude. Nu e drept sa le poarte numai unii... La intelegere cu totii.
Vedeti voi, aici sunt mau multe lucruri in discutie. Vorbim aici de post la gravide (si copii), de impartasit, dar pe de alta parte sunt dileme legate de cununie.
Nu judec pe nimeni. Nu cunosc situatia. Lui Yasmine ii doresc sa se casatoreasca si apoi sa si boteze si cunune.
Sunt moduri si moduri de intelegere a credintei. La mine este invers. Eu tin la cununie si botez, dar am probleme cu postul.
Numai bine la toata lumea.
|
Persoanele necasatorite pot boteza copii dar nu pot cununa,se intelege.
Da este ideal pt oricine sa se poate casatori insa in realitate aceste asteptari nu sunt implinite.
Femeile care au intrat in gravidie cu canon sau care nu stau in standardele vietii ortodoxe,totusi se pot impartasi deoarece sarcina poate crea probleme ,femeia fiind in pericol sa moara;in pericol de moarte biserica administreaza Tainele.
"Femeia care are canon și este oprită de a se împărtăși timp mai îndelungat dar este însărcinată și trebuie să nască, trebuie împărtășită înainte de a merge să nască, întrerupându-se pentru acel timp oprirea pe care o are. Trebuie împărtășită pentru că la naștere femeia își pune în pericol de moarte viața, iar cel ce este în pericol de moarte i se socotește împărtășania ca în ultima clipă a vieții sale de care nu trebuie să-l păgubim fie cât de păcătos. Canonul nu-i este dezlegat, rămâne în același canon. După naștere femeia intră înapoi în canonul pe care l-a avut și pe care trebuie să-l împlinească, deci, își continuă canonul până ce-l împlinește cu oprire de la Sfânta Împărtășanie chiar dacă înainte de naștere a fost împărtășită."
http://vladherman.blogspot.com/2012/...se-sfanta.html