Multumesc pentru toate urarile de bine...ai intra la capitolul "Am vazut si ortodocsi binevoitori" :)
Cu toate astea:
1. Prima situatie mi se pare ceva pur intamplator.... sa zici ca Dumnezeu a aruncat un alt barbat in larg ca sa te salveze e un pic...exagerat. Si din moment ce cred in vointa libera si in faptul ca Dumnezeu nu intervine in aceasta libertate cade din start ideea ca l-ar fi influentat pe acel om...dar ma bucur pentru tine
2. L-am cautat "stiintific". Desi am fost deschis la orice idee noua...evolutionismul in special aparitia universului prin Big Bang, mi s-au parut intotdeauna niste teorii cu argumente insuficiente, si care nu explicau pe deplin fenomenele respective(de unde a aparut masa si energia necesara pentru explozia originara din big bang, cum pot unii sa sustina ca un aparat intratat de complex ca si creierul uman, cu tot cu logica, si gandirea sa sunt urmari ale unei bioselectii rigide...). Si ideea ca exista o fiinta divina in spatele acestor lucruri mi se parea mult mai plauzibila, mai ales ca sunt n cazuri de intamplari paranormale, legate de aceasta fiinta divina(sau substanta sau energie divina,sau Iehova,sau Dumnezeu, Allah,Shiva cum vrea fiecare sa o numesca). Daca te iei dupa istoria religiilor nu e foarte incurajator pentru ortodoxie. Crestinismul pare mai degraba sa preia elemente din religia mozaica si filozofia orientala, bazata pe pacifism si iubire reciproca, eliminand politeismul si reincarnarea, si vazand intr-o alta lumina Dumnezeul evreilor. Pana aici toate bune: o religie care a luat ce a considerat mai bun de la altele...sau poate a emis singura aceste credinte(si da cred ca Iisus Hristos a fost o persoana ce a existat istoric). Insa in secolele ce au urmat a decazut mult, si au inceput persecutia tuturor celor ce se impotriveau crestinismului(culturile pagane in europa erau la un moment dat epurate in asemenea maniera incat inchizitia parea un comitet de sfinti), au ars de doua ori biblioteca din Alexandria, si nu au fost prea milosi si iubitori nici cu fratii lor crestini ce nu erau de acord cu sinoadele. Arianismul(credinta in un singur Dumnezeu fara 3 persoane)era majoritar la un moment dat si totusi in secolele in care au urmat putini imparati romani(sau bizantini dupa caderea Romei) au aratat mila "ereticilor".
3.Toata treaba cu lumina sfanta de pasti mi se pare cam putreda. Si acelasi efect se poate obtine si cu anumite elemente chimice, cunoscute inca din grecia anitca(nu mai stiu exact cum se numeste substanta)
Toate bune si tie!
|