View Single Post
Vechi 19.01.2015, 12:41:07
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

"Iar cel ce se lipește de Domnul este un duh cu El." (1 Corinteni, 6)

"Lipitu-s-a sufletul meu de Tine și pe mine mă va sprijini dreapta Ta." (Ps. 62, 8)
"Iar mie a mă lipi de Dumnezeu bine este, a pune în Domnul nădejdea mea, ca să vestesc toate laudele Tale în porțile fiicei Sionului." (Ps. 72, 27)

*

Înțeleg mai întâi că doar ceea ce e rupt poate fi lipit la loc. Pentru a fi din nou parte din întregul din care a fost rupt.
O parte, inițial desprinsă din întreg, revine la unitatea cu întregul.
Ce înseamnă, în acest caz, a mă lipi de Domnul?
Păstrînd înțelesul primar al termenului de lipire, înseamnă că, deși am fost rupt de Hristos, mă reîntorc la El. Mă hotărăsc să fac parte din Întreg, adică din Biserică. Mă hotărăsc să devin creștin, să împărtășesc același duh cu Hristos.

Așadar, cum este cel ce se lipește de Domnul? Cum anume este el, năzuitorul și râvnitorul?
Ne spune Apostolul: "... este un duh cu El."

*
Ajuns în acest punct cu reflecția, sunt conștient că începe o nesfârșită meditație pe care o găsim deja formulată în nenumăratele cărți ziditoare din Comoara Bisericii, toate inspirate din același duh filocalic și purtătoare ale lui.
Aleg să mă opresc, însă, la un aspect anume: modelul creștinului, Dumnezeu-Omul. Hristos. Modelul și totodată înțelegerea Lui de către creștini; mai puțin procesul modelării care ține de taina pocăinței.

*
Sufletul meu tânjește să mă lipesc de Domnul. Să fiu un duh cu El. De la început, am fost hărăzit pentru aceasta, precum El Însuși m-a voit, din vecie.
M-a voit om frumos, m-a voit desăvârșit, m-a voit după chipul și asemănarea Lui.
Mi-a arătat pe Tabor cum am fost hărăzit să fiu și îmi arată mereu cum sunt, de fapt...
Așa mult a iubit Domnul pe om, încât nu a voit să Se bucure doar El de Sine ci a voit să mă bucur și eu și toată zidirea... S-a dat pe Sine, S-a dat Jertfă pe Cruce, pentru ca în mine, omul, să vieze Iubirea, bucuria, libertatea. Să fiu, adică, de un duh cu El. Să fiu asemenea Lui, pe Tabor.
Astăzi voiesc să mă lipesc de Domnul. Cu toată dragostea voiesc aceasta, cu toată buna voire, cu tot dorul. Cu toată nădejdea! Cu toată inima mea! Cu toată puterea mea. Pentru ca, lipindu-mă eu de Domnul, să fiu un duh cu El......

Dar sunt un duh cu El?............
Cum este El?

*
Nu sunt un duh cu El. Și iată, în ciuda dorinței mele de a mă lipi de El, eu rămân totuși rupt, rămân alături. Și pentru asta sufăr. Eu mă tânguiesc. Și caut să aflu de ce... De ce nu sunt un duh cu El?

Cum este El?

Iar eu cum, oare, sunt...

*

Domnul ne-a oferit în dar Fericirile. Când ne dădea învățătura sau cheia Vieții Veșnice, ne vorbea despre El. Pe Sine, Domnul, Se dezvăluia în auzul nostru. Despre Sine, mai întâi, glăsuia, oferindu-Se nouă... Chemîndu-ne să fim de-un duh cu El!
Fericiți cei săraci cu duhul...
Fericiți cei ce plâng...
Fericiți cei blânzi...
Fericiți cei ce flămânzesc și însetează de dreptate...
Fericiți cei milostivi...
Fericiți cei curați cu inima...
Fericiți făcătorii de pace...
Fericiți cei prigoniți pentru dreptate...
Fericiți veți fi voi când vă vor ocărî și vă vor prigoni...
Bucurați-vă și vă veseliți...
Voi sunteți sarea pământului...
Voi sunteți lumina lumii...

Iată, o, taină a tainelor.... Iată, o, cutremur sfânt: Domnul Se dezvăluie nouă!...........

Lipește-te, suflete al meu, de Domnul .........

Last edited by Ioan_Cezar; 19.01.2015 at 13:32:26.
Reply With Quote