Distanta si timp
Asa dupa cum teoria Big-bang-ului acrediteaza, Universul observabil are o distanta de 13 miliarde de ani lumina.
Metodele prin care au resuit sa masoare aceasta distanta,sunt,daca imi amintesc bine, efectul Doppler,si deplasarea spre rosu a spectrului electro-magnetic al luminii.
Tot pe aceasta baza teoretico-experimentala au reusit sa demonstreze teoria universului expansionist. Adica Universul este ca un fel de bula imensa care se tot mareste,incontinuu,galaxiile indepartandu-se rapid cu o viteza uimitoare unele fata de altele.
Si aici sunt doua teorii :
Una zice ca :
Tot acest proces expansiv va atinge un moment critic de saturatie, cand,la fel cum o minge degajata vertical in sus va face apoi o coborare,la fel si galaxiile vor ajunge intr-un punct critic, de unde vor face o misare inversa de implozie,care se va accelera sub forta crescanda a atractiei gravitationale,pana se va forma iarasi acel nucleu infinitezimal dar de masa infinita,ce va declansa iarasi un nou Big-bang.
Si tot acest ciclu se va relua la infinit intr-un timp astonomic,aproape infinit.
Deci, intrebarea care se pune este : Cate Universuri ne-au precedat noua,si cate ne vor succede ???
Recunosc ca, mie, aceasta teorie mi se pare fermecatoare si grandioasa, oglindind cu adevarat maretia Marelui Arhitect al Universului,si micimea de goz a fiintei umane !
Cealalta teorie zice :
Universul va expanda la infinit pana se va produce moartea termica,care inseamana dezagregarea legaturilor atomice tari,a fortei tari.
Universul se va risipi in "spatiu",pana cand insasi caramizile de baza ale materiei se vor desface si aneantiza (forta tare ,care tine electronii pe orbite !)
Aceasta teorie naste concluzia uneu Univers unic si irepetabil.
Eu sunt convins ca fizica moderna reprezinta nu o piedica in calea credintei,ci dimpotriva, o contemplare a minunilor si lucrarilor dumnezeiesti,desigur, pentru persoanele capabile sa inteleaga si sa patrunda cat de cat limbajul stiintific de specialitate.
|