Da, pana si aceasta monstrozitate numita razboi trebuie sa existe o limita, sa nu se mearga pana la capat cu intunericul.Imi aduc aminte de Troia, bunicul meu, cand eram mic, imi arata pe harta si imi povestea despre Ahile,am crescut cu povesti despre eroi.Mai tarziu am realizat ca au luptat pt motive diferite: putere, glorie,dragoste si altele.Cei mai multi dintre acei eroi au murit acolo.Istoria a retinut doar numele unora dintre ei, de restul nu isi mai aduce nimeni aminte. Este o lectie plina de cinism a istoriei, isi alege figurile care sa o imbrace in cea mai convenabila imagine. De restul doar se foloseste. Oamenii s-au macelarit de-a lungul secolelor pentru toate motivele posibile, de multe ori doar pretexte pt alte intentii.Nu cred ca se vor opri pana la finalul istoriei. de foarte multe ori oamenilor le face placere sa ucida, dezlantuie in ei o frenezie infricosatoare. Nu cred in teorii despre razboi, cred ca este o nenorocire cumplita in care mor oameni. Exista si lucruri care cumva isi pastreaza o limita a umanitatii in derularea unor asemenea tragedii si probabil asta le condamna si mai mult. Sunt oameni care parca se nasc cu un asemenea instinct, inclinatie, nu stiu cum sa o numesc, dar sunt foarte priceputi in a-i omora pe altii. Nu stiu ce sa zic, incerc sa ma feresc de teorii ieftine, sa gasesc explicatii puerile pe o asemenea tema.Sunt multe lucruri pe care nu le inteleg, doar le constat si incerc sa traiesc cumva intr-o lume in care exista si asa ceva. In fata Lui vom intelege totul, pana atunci m-am impacat demult cu ideea ca nici nu pot si nici nu trebuie sa inteleg tot. Probabil ai dreptate in ce spui si ar trebuie sa fie cum spui, de multe ori probabil asa se si intimpla. In alte momente nu. Omul poate ramane om sau poate deveni fiara, este foarte greu de comentat pt ca acele momente, de razboi, au specificul lor care nu este, de multe ori, alb sau negru ci cenusiu.
|