Citat:
În prealabil postat de CristianR
S-ar putea ca ierarhii noștri să știe mai multe despre cum se întrebuințează canoanele decât știm noi.
|
Sunt convins ca asa stau lucrurile. Insasi ideea ca stiu mai bine decat mitropolitul cum se intrebuinteaza canoanele mi se pare culmea orgoliului diabolic. Chiar si in ipoteza ca mitropolitul meu ar gresi in intrebuintarea lor, precis ar veni ceilalti din Sinod (dar nu eu, ca nu am caderea) sa il corecteze si sa aplice o dojana frateasca. Mai ales ca, din ce spunea Catalin, inteleg ca nu e ca la catolici, unde Papa nu are doar o functie onorifica in cadrul Colegiului Episcopilor, ci il conduce personal. Nu, am inteles ca Patriarhul nu are mai mare putere decat vicarul de Mizil. Dar ce vedem ? Nu numai ca Sinodul nu il corecteaza, dar nimeni din Sinod, nici macar un singur episcop, nu am auzit sa spuna ca ce face Patriarhul nu e canonic.
Prin urmare, inseamna ca neintelegerea e la nivelul nostru, nu la nivelul Patriarhului.
Citat:
Un lucru adesea neglijat este că ele nu sunt dogme și că abaterea de la ele nu este erezie, prin urmare.
|
Deosebim canoane dogmatice si canoane disciplinare. Incalcarea ultimelor este, totusi, un lucru grav, chiar daca nu e erezie precum incalcarea primelor. Nu am auzit ca antoniap si altii sa il acuze pe Patriarh de erezie. In schimb, imi face impresia ca e acuzat de incalcarea unor canoane disciplinare. Chiar si asa, ar fi grav. Problema este ca aceste acuzatii nu sunt nici formale, nici nu vin de la colegi de episcopat. Nici nu exista o miscare de contestare de oarecare amplitudine. In schimb, e injurat pe zeci de situri de cativa talibani ortodocsi care se vor lideri de opinie ai laicatului, precum si de multi anonimi care se disting mai ales prin anti-catolicismul lor decat prin ortodoxia lor. In viata reala, de la maicutele acelea cu "Teoctist-Anticrist" (care ii reprosau fostului Patriarh mai degraba trecutul securisto-comunist decat vreo aderenta la "ecumenism"), eu nu am mai auzit de o miscare, cat de cat serioasa si coagulata, de contestare a Patriarhului. Nici autentici lideri de opinie, stalpi cinstiti ai monahismului, care pe buna dreptate sunt foarte critici fata de unele derapaje ale ecumenismului, nu am auzit sa il conteste pe Patriarh. In schimb, cei care se dau urmasii lor, fii lor duhovnicesti, o fac adesea. Ma intreb: oare au binecuvantarea parintilor lor pentru aceasta ?