Citat:
În prealabil postat de catalin2
Am mai vorbit despre asta, e gresit ce spui, e un amestec intre obiectiv si subiectiv, acesta e relativismul de care vorbeam. Adevarul e obiectiv, tocmai pentru ca nu depinde de senzatiile si parerile personale. Adevarul nu e de tipul mie imi plac cartofii, lui ii plac spaghetele. Adevarul obiectiv e de genul leul are patru picioare.
|
Corect, pana aici. In limbaj kantian, propozitia "mie imi plac cartofii" este o judecata de valoare, in timp ce propozitia "leul are patru picioare" este o judecata de existenta.
Problema este ca propozitia "leul are patru picioare", care, ca orice judecata de existenta, e de ordin obiectiv (adica e adevarata sau falsa nu in functie de mintea mea, ci in functie de cate membre are leul) are semnificatie diferita pentru oameni diferiti. "Ce inseamna, pentru mine si viata mea, faptul ca leul are patru picioare?". Ei bine, asta nu mai e o chestiune de biologie, ci de teologie (sau "leologie", daca va place). Aici nu mai putem vorbi de adevar obiectiv. De aceea oamenii au teologii diferite. Sunt scoli diferite, toate vii, toate ortodoxe. Mai la deal era vorba de Sf Nicolae Cabasila. Stiti bine ca a fost in polemica cu Sf Grigore Palamitul. Sa fi fost vreunul dintre ei eretic ? Nu as zice, ci e clar ca aveau teologii diferite plecand de la acelasi adevar. Acela ca leul are patru picioare.
Citat:
La fel, Crezul e acelasi pentru toti (ar trebui sa fie), nu e interpretat altcumva de fiecare.
|
Ei bine, aici e eroarea. Crezul poate fi interpretat foarte diferit. ESTE interpretat foarte diferit. Chiar si pe acest forum se poate vedea cat de diferit e interpretat fiecare articol din Crez. De exemplu, articolul "Cred intr-un Botez spre iertarea pacatelor" a generat polemici interminabile. De fapt, sunt aici nu unul, ci doua articole. Ce inseamna exact "cred intr-un Botez?" fiindca aici "un", sper ca ti-e clar, e numeral si nu articol nehotarat. Si ce inseamna "iertarea pacatelor", daca chiar dumneata spuneai ca nu crezi ca prin Botez sunt iertate pacatele, din moment ce e nevoie si de Mir, si de Impartasanie pentru mantuire ? Deci, dumneata interpretezi "contribuie la mantuire, dar, pentru a fi eficient, e nevoie de administrare impreuna cu celelalte Sacramente ale Initierii", in timp ce eu interpretez "este suficient pentru mantuire". Vezi, dar, avem acelasi Crez (cel putin acelasi articol in ce priveste Botezul). Dar nu aceleasi teologii. Adica, nu ne plasam in aceeasi pozitie in raport cu un adevar pe care, amandoi, il consideram obiectiv adevarat.