Subiect: Despre copiat
View Single Post
Vechi 25.01.2015, 19:04:34
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de crinrin Vezi mesajul
Stiu, cei care au idei fixe raman la ele; cei care sunt mai flexibili inteleg ca e placut lui Dumnezeu sa ajuti, chiar daca e vorba sa incalci niste reguli - GANDUL CEL BUN conteaza foarte mult la El!

Scuze pentru reactie asta.
Scuzele se accepta, dar e o reactie a cuiva care nu a inteles principiile fundamentale ale moralei crestine.
Unul dintre acestea spune ca un lucru intrinsec rau (un pacat) nu devine bun fiindca ar urmari un scop bun. Pe scurt spus, scopul nu scuza mijloacele. Nu in crestinism. Daca "regula", asa cum pare ca numiti ceea ce ne invata Domnul este "sa nu furi", atunci furtul imi va impiedica vederea lui Dumnezeu si nu va deveni moral licit fiindca eu as fura ca sa donez bani pentru copiii autisti din Patagonia, ori pentru operatia matusii bolnave.

Problema este ca, in cazul al doilea adus in discutie (acela a unei teme pentru acasa, precum un referat, proiect, compunere, eseu etc) nu vorbim de un furt, asa cum vorbim in primul caz. E de mirare ca o problema morala foarte simpla poate da nastere la atata polemica. Hai sa transpunem cazul din universul scolar-universitar in universul muncii. Nu profesorul mi-a dat sa fac un proiect, ci vataful mi-a dat sa adun o capita de fan. In cazul acesta, daca Gheorghe imi da o mana de ajutor, e pacat sau nu ?

Mutatis mutandis, in cazul la care va referiti cu sotia care ascunde bani pentru mama (ei), problema cheie nu este daca scopul urmarit este bun sau nu, ci daca mijlocul aplicat este sau nu incalcare a poruncii a opta, care ne interzice sa ascundem adevarul fata de persoane care au dreptul la cunoasterea adevarului.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote