View Single Post
Vechi 25.01.2015, 23:07:08
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Aceasta este încoronarea tuturor sforțărilor de a dobândi virtutea răbdării și a urma lui Hristos:
1. Sufletul lui Hristos, totdeauna atent la Dumnezeu-Cuvântul, se îngrozea când vedea acea nemărginită și neînțeleasă mărire, față de care toate făpturile sunt nimic, cum suferă pe pământ atâta necinste (deși rămâne nemișcat în slava Sa), de unde n-a primit decât necinste și ocări, căci câte necinstiri a făcut omul lui Hristos-Omul, Cuvântului lui Dumnezeu, care l-a creat pe pământ, cu care El era unit după ipostas.
2. Dumnezeu-Tatăl a voit și a îndemnat sufletul lui Hristos Iisus, al Fiului Său, să sufere astfel de patimi pentru noi: pălmuiri, hule, bătăi, spini, iar apoi moarte de cruce.
3. Socotește că, sufletul lui Iisus, văzând cu luminata Lui minte, cât e de plăcut aceasta lui Dumnezeu, și iubind cu dragoste perfectă dumnezeiasca Lui mărire, îndată ce a fost chemat la patimă pentru iubirea față de noi, și exemplul nostru, a primit cu bucurie și S-a supus cu sârguință sfintei Lui voințe.
Cine poate pătrunde cu gândul adâncile dorinți de-a pătimi? Acolo erau ca un abis, ca un labirint de chinuri, căutând totdeauna (și neaflând cum dorea) noi chinuri și noi căi de pătimire. De aceea Și-a dat în întregime și carnea Sa cea nevinovată să fie măcelărită.
4. Apoi, vezi pe Iisus al tău, Cel ce cu blânzi și milostivi ochi se întoarce și îți zice: „Iată, fiule, unde am ajuns cu patimile Mele, ca tu să nu te împotrivești pătimilor tale. Iată la ce suferinți m-au dus pasiunile tale dezordonate! Iată cât pătimesc! Și cu câtă bucurie pentru dragostea ta și pentru a-ți da pildă de adevărată răbdare! Deci, te rog, fiul Meu, pentru toate ostenelele Mele, ridică și tu de bunăvoie această cruce și orice îți place, lăsându-te complet în mâinile acelor oameni ce te prigonesc cu vrăjmășie, pe care Îi voi trimite asupra cinstii și trupului tău. O, și să știi ce bucurie Îmi vei face cu această răbdare! Aceasta ușor o poți pricepe din rănile ce le-am primit cu covârșitoare bucurie, ca pe niște lucruri de mult preț și iubite, pentru a împodobi cu virtuți de mult preț sufletul tău cel sărac, sufletul tău cel atât de drag Mie, mai mult poți înțelege!
„Și dacă Eu am ajuns la atâta patimă pentru tine, tu de ce, mireasa Mea iubită, să nu voiești a pătimi orice, ca să vindeci inima Mea; să-Mi îndulcești rănile produse de nerăbdarea ta, care m-au amărât mai mult decât înseși rănile Mele.”
5. Ia seama bine cine vorbește astfel cu tine și vei vedea că este Însuși Împăratul Slavei, Hristos Adevăratul Dumnezeu și Om deplin! Consideră și mărimea chinurilor și ocărilor Lui, nedemne nici de cel mai grozav tâlhar din lume!
Nicodim Aghioritul