Dacă susții acum un punct de vedere nu înseamnă neapărat că l-ai susținut mereu. Și eu am copiat și i-am „ajutat” și pe alții, lăsându-i să copieze de la mine. Atunci nu eram conștient de consecințele viitoare atât asupra mea cât și a lor. Un efort mai mare de a învăța mi-ar fi fost mie util, cu siguranță, dacă aș fi înțeles că nu pentru profesori învăț, ci pentru mine. Aș fi fost mai bun în profesia mea și aș fi fost mai bun pentru cei care au beneficiat de pe urma muncii mele; deci aș fi fost un creștin mai bun.
Poate că nu este o problemă prea gravă că îți lași colegul să copieze la teză, ca să treacă clasa, să zicem. Dar este o problemă când devine o practică obișnuită, ajungându-se la mituirea profesorilor pentru a lua examene, urmată, apoi, de mituirea comisiilor pentru ocuparea unor posturi ș.a.m.d. Și este nedrept față de alții, care au muncit mai mult și ar merita să ocupe acele posturi, și nu numai față de ei, ci și față de cei care beneficiază de serviciile lor.
Cum te simți să fii tratat de un medic ce și-a obținut diplomele și postul în acest mod?
|