Miorita nu este despre lasitate, nepasare.
*
@oaie-cugetatoare
Cand am spus nivel slab de invatamant, m-am referit la cel din Vest. Da, este mult mai slab fata de invatamantul romanesc. Desi invatamantul romanesc a fost lovit din toate partile si sunt multe probleme, este mai bun decat cel din Nord America. Multi ii scot in evidenta pe elevii rai, de bani gata sau cu pile. Astfel de elevi sunt peste tot, nu doar in Romania. Si aici sunt elevi a caror parinti platesc directoare, au pile etc. Aici se face sub forma de donatii. E putin mai ascunsa treaba, dar exista.
In Vest se folosesc calculatoare la ora de matematica. Nu ma refer la PC, ci la cel de calculat. In Romania se considera copiat.
Eu am facut scoala in Ro si dupa 2000 si am avut parte de profesori buni. Nu toti cei de dupa 89 s-au pensionat. Dirigu meu din liceu, profesor de fizica, preda f.bine si preda si acum. Unii dintre parintii colegilor mei au fost elevii lui.
De asemenea, dirigintele de matematica din generala, era unul dintre cei mai buni profesori de matematica. Dansul facea problemele de matica ptr. olimpiade. Preda si acum. Dansul, la ora de dirigintie, ne punea sa ascultam cd-uri cu preoti.
Depinde de scoala, de profesori, de director. Sunt profesori extraordinari, asa cum sunt si profesori de 3 parale.
Am zis ca nu sunt impotriva vizionarii unor filmulete din cand in cand, dar nu consider ca trebuie sa fie materialul de baza.
@yasmina
Din cate am vazut si citit, scolile din Canada sunt ceva mai bune decat cele din SUA. Invata mai multe. Aici limba franceza este predata ca a doua limba, iar cea engleza in Quebec. Apoi, se mai preda latina, spaniola- depinde de scoala si de programa aleasa. Insa, nivelul e ceva mai jos decat in Romania. Ce invatam la mate in a 11-a si a 12-a, am facut in Romania in a8-a, a9-a. Si nu doar la mate.
Sunt scoli publice pentru copii dotati, scoli publice. Evident, dau examen si trebuie sa aiba rezultate f.bune. Programa e alta, profesorii f.bine pregatiti, invata la un nivel superior. Apoi, cele private si mai ai si obtiunea home schooling -ului (de stat sau private).
*
Depinde de tara. In SUA, deobicei poti ajunge destul de sus. Cand am spus elita, ma refeream la oameni f.inteligenti. In tara, sunt dati la o parte, nu sunt promovati.
*
Daca avem un prim ministru care a plagiat, ce ne mai miram ca cetatenii de rand nu sunt corecti?
|