Subiect: Lumanarea
View Single Post
Vechi 28.01.2015, 12:20:04
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Of si iar of.

1. Este foarte usor sa se scrie tot felul de "Asa nu!", in schimb vad ca nu prea scrie lumea "Asa da".
Daca totul este gresit, macar scrieti si cum ar trebui sa se faca totusi corect.

2. Nu ne comparam cu preotul. Totusi trebuie sa-l avem de model.
Pe de o parte, asa cum a citat cineva mai sus, in biserica suntem toti la fel, macar noi mirenii.
Teoretic. Dar din pacate practic se cam face deosebire.
Iar preotul trebuie sa fie mai bun decat noi si sa ne fie model.
De aceea pentru el si canoanele sunt mai severe. Eu asa am citit.

Un preot se presupune ca are fata de Dumnezeu indatoriri si raspunderi mai mari. Ne are pe noi si mantuirea noastra in grija si raspundere.
Si el trebuie sa ne arate cum trebuie sa fim noi practic, cum ne doreste Dumnezeu si sa ne invete credinta. Ori pentru asta trebuie sa fie de zeci de ori mai bun decat noi.
Cati sunt asa? Nu stiu. Eu am cunoscut unul singur.
Si ca sa se ceara atata de la noi, pe cat scriu unii si altii, mai intai trebuie sa fim invatati, sa ni se explice. Dar la biserica nu exista nici un moment, timp sau parte din activitate, cum sa o numesc, in care preotul sa dea lectii poporului despre cum se face aia si aia si aia. Nu este prevazut asa ceva.
Ca se cheama cateheza, sau in alt fel, nu exista.
Si toata lumea stie asta prea bine, ca doar se vede la biserica fiecaruia. Si totusi ne dam mari pe forum.

Pe de alta parte preotul este totusi si el un om. Nimic nu-l poate face Dumnezeu, nimic nu-l poate face fara de greseala.

Acestea fiind spuse eu tot n-am inteles cum este corect cu lumanarea, macar la Sf. Impartasanie.
Ca sa nu mai spun ca exista reguli diferite in biserici.
La unele nu es voie sa se aprinda in biserica, sa nu se afume peretii si picturile.
La Sf. Impartasanie e risc si cu lumanare in mana si potirul si trebuie sa tii si sub barbie panza aceea. Si totusi trebuie s-o ai aprinsa.
Si n-am inteles rostul lumanarii la impartasit, din moment ce am aprins cand am ajuns la biserica lumanari.

Si pentru ca tot mai punea cineva problema. In mod normal exista scopuri pentru aprins lumanarea: pentru vii, pentru morti, la parastas, se tin lumanari la cununie, la botez.
La lumanarile pentru vii poti sa aprinzi mai multe, pentru familie, pentru bolnavi, pentru altii in alte situatii etc.

Acasa cand te rogi poti sa aprinzi o lumanare sau candela.
Atata stiu, atata spun.

Last edited by sophia; 28.01.2015 at 12:27:07.
Reply With Quote