Citat:
Īn prealabil postat de Mosh-Neagu
Dar cat am stat n-a facut decat sa se planga de soarta si de vecini, de neamuri si de tot ce-si mai amintea. La plecare am imbratisat-o si am rugat-o sa ierte fiindca toti avem nevoie de iertare.
Apoi am ajuns nici nu stiu cum, sa strig la o batrana pe care o stiam vaduva de multi ani, dar cu incercari esuate sa-si refaca viata. Nu putea iesi din casa, asa ca am intrat la invitatia ei. Se sprijinea cu greu in doua bete. La fel si acolo am ramas vreo zece minute, dar cat am stat, nu contenea o clipa sa-si vorbeasca de rau rudele, vecinii, iar la un moment dat si o fosta iubita din tinerete care "a fost o proasta" ca nu s-a maritat cu mine. Si la fel, inainte sa plec, am rugat-o sa faca un efort si sa-i ierte pe toti cei ce i-au facut nedreptati, fiindca este timpul iertarii, mai ales in preajma Craciunului. La doua zile am aflat ca... s-a prapadit!
Si cam la fel peste tot, desi pretentiile intelectuale erau altele. Aceleasi lamentari, aceleasi sentimente de ura si neiertare, chiar si acolo unde nu este duminica fara prezenta la sfanta liturghie.
Sa redescoperim ortodoxia!... Dar cum? Fara dragoste, fara iertare, fara multumirea pentru tot ce ne da Dumnezeu, ce asteptari putem avea?
|
Femei in varsta, de la tara, amarate tare ... ce pretentii sa avem. Nici noi, desi ne straduim, nu suntem intotdeauna intelesi corect. Si folosim cuvinte frumoase, dar tot pe dos inteleg unii - asa, ca mine acum :)
Poate ca ai dreptate, ca doar tu ai fost acolo, dar hai sa punem in fata gandul cel bun despre oameni!
# Va aduceti aminte cum parintele Paisie Aghioritul a testat gandul bun al unui baietel care venise sa-l vada la coliba? Cum i-a spus ca parintele la care venise e un altul care era plecat sa-si cumpere tigari. (sper ca-mi amintesc bine) Si cum micutul continua sa-si pastreze gandul bun despre parinte, in ciuda celor auzite? :)
Sa zicem ca primul caz descris de tine pare mai degraba ca vrea sa-si sublinieze stare precara (desi nu mai era cazul) - ca e neglijata de rude, de vecini...; ca n-o ajuta nimeni si pe ea; cumva voia sa-ti spuna: Da, maica, sunt tare amarata, nici astia din jur nu ma ajuta. Toti m-au uitat. Si toata viata numai asa am dus-o. (in traducere - Multumesc pentru gestul tau, mai treci pe aici ca e mare nevoie! :)
Cealalta - e tot prin zona aia de exprimare, dar face mai mult decat prima. Iti spune indirect cat de mult te apreciaza, desconsiderand-o pe cea care n-a stiut sa-ti vada calitatile. ( in traducere - Nici eu nu te-am uitat, imi amintesc de tine de pe vremea cand erai flacau. Ai fost si ai ramas un om bun! :)
Nu-i haios?
Sa redescoperim ortodoxia!... Dar cum?
Uite asa, privind tot ce-i in jurul nostru cu ochi de copil - cand totu-i bine si frumos iar oamenii sunt minunati, fara greseala! :)
PS: am scris numai prostii, iertare