Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63
Pai atunci ce rost mai are sa mai ai card?
|
Avantajele cardului sunt urmatoarele:
1) Dovedeste calitatea de asigurat. O adeverinta cu valabilitate anuala, adica o foaie de hartie care trebuie avuta oricand la tine, face acelasi lucru, dar e mai putin comod de purtat in portofel.
2) Scurteaza timpul de rambursare. In Franta medicul este platit de pacient. Pe urma, pacientul este rambursat de sistemul de asigurari. In metoda clasica (folosita inca daca pacientul nu are card la el), medicul face o factura, i-o da pacientului, care o trimite la Casa de Asigurari (dupa ce o baga intr-un plic si timbreaza cu 0.61 euro). Dupa vreo 5 saptamani primeste banii inapoi in cont.
In metoda cu cardul, medicul (sau farmacistul) pune cardul intr-un terminal. Face o factura electronica. Da click pe "transmiteti facturile electronice". Pacientul este rambursat in 5 zile.
3) Da posibilitatea medicului, mai ales daca e vorba de un medic care nu are un dosar al pacientului, sa cunoasca cateva date sumare, dar esentiale. De exemplu, istoricul cumpararii de medicamente. Daca pacientul imi spune ca ia niste buline albe, pe care i-a spus ORL-istul sa le ia, atunci dau click pe "prezinta istoricul rambursarilor", mai departe pe "istoric bonuri medicamente" si vad, in final, ca a cumparat aspirina in urma cu trei saptamani.
4) Este un element de identificare a pacientului. Vine la mine si spune ca il cheama Gigi Croitoru. Asta se poate face si cu buletinul sau cu carnetul de conducere. Daca as fi politist, le-as cere. Dar, fiind medic, prefer sa iau cardul de sanatate, care are poza pe el, il bag in terminal si imi apare: "Croitoru, Gigi. Salariat. Casa de Asigurari a Croitorilor".
5) Este un element de franare a abuzurilor din sistemul de asigurari. Vad in istoric ca a mai fost vazut de doi ORL-isti, un dentist si trei generalisti in ultimele 5 zile. Macar il intreb ce i-au spus.
Dar este si un element de franare a abuzurilor din partea medicilor. De exemplu, in Romania medicii raporteaza un numar umflat de consultatii, ca sa ia mai multi bani de la Casa de Asigurari. Teoretic, pacientii ar trebui sa semneze intr-un registru de consultatii dovada ca au trecut pe acolo. Practic, nu sta nimeni sa verifice si, daca verifica, vede ca medicul i-a semnat pe toti, fiindca nu stiau sa semneze sau erau in coma. In Franta, nu poti face factura electronica fara card si nu ai cum sa raportezi mai mult decat ai facut. Ar fi si inutil, pacientul platind direct.
6) In sfarsit, cardul mai este un mijloc de a evita surprize neplacute in ceea ce priveste rambursarea din partea Casei de Asigurari. De exemplu, o pacienta are dreptul la decontarea unei densitometrii osoase odata la 2 ani. Daca vad in istoric ca a facut una anul trecut, ii spun: "Doamna, Casa nu va deconta factura de anul acesta. Fie o faceti pe banii dv, fie asteptati anul viitor".
7) Un avantaj mai recent aparut este ca noile terminale de card au pe ele si un soft medical, care in mare masura il scuteste pe medic de nevoia de a avea calculator. E un mare avantaj mai ales la vizitele la domiciliu, cand, pe langa trusa, e bine sa ai si laptopul. Asa, ai numai terminalul de card, pe care il poti cupla la laptop (sau desktop) mai tarziu, spre a extrage datele consultatiei si a le pune in dosarul electronic al pacientului. Practic, asta ii scuteste pe medicii mai varstnici de a avea cabinet informatizat. De exemplu, doctorul din parohia vecina nu are computer de loc. Nu a avut niciodata si nici nu simte nevoia acum. Fiindca are un terminal de card performant, cu un soft in el care stie sa faca ceea ce e cu adevarat important din ceea ce fac eu pe laptop, cu un soft medical pentru care platesc sute de euro pe an. Pe scurt, poti sa ai un dosar informatizat fara sa fii informatizat.