Dumnezeu se descoperă în tăcere
Liniștea domnește în micuța cameră iar mireasma dulce face sufletul să tresară. Pași mărunți se aud din ce în ce mai tare. Cineva bate la ușă. – Intră! Zice o voce în care se evidenția tăria sufletului și, totodată, o blândețe duioasă.
Ușa se deschide, permițându-i bărbatului cu ochi negri să intre în cameră.
- Binecuvântați, părinte!
- Domnul să te binecuvânteze!
Vocea părintelui îl uimește pe bărbat, acesta uitând motivul pentru care venise.
– Ia loc! Se aude aceeași voce caldă și fermă.
Bărbatul îl ascultă și, după câteva secunde în care s-a gândit cum să înceapă discuția, îndrăznește:
- Părinte, o întrebare îmi încearcă sufletul și nu găsesc răspunsul: de ce ne simțim adesea atât de singuri?
– Băiete… omul nici când e singur, nu e singur.
- Nu înțeleg…
– Dacă ai putea vedea cu ochii sufletului, dacă ai putea vedea. Dacă am fi conștienți în fiecare clipă că Dumnezeu este lângă noi, nu ne-am mai simți singuri, nu am mai vorbi fără rost, iar întreaga supărare ar dispărea într-o clipă.
Bărbatul, înțelegând acum sensul cuvintelor spuse de părinte, își pleacă, rușinat, capul.
- Și totuși… ne simțim singuri, iar această singurătate e apăsătoare de multe ori.
– În singurătate îți poți descoperi sufletul, îți poți face un bilanț al faptelor. Dumnezeu nu se descoperă în zgomot, Dumnezeu se descoperă în tăcere. Învață să asculți tăcerea!
- Băiete drag, singur te simți când nu cunoști adevăratul sens al vieții, când te complaci în lucrurile mărunte ale lumii efemere. Nu aceasta este adevărata viață! Ea nu este plină de zgomote, ură, vorbe goale… ea este plină de o tăcere sfântă, de pace, de iubire.
- Învață să taci atunci când e nevoie și nu vorbi niciodată fără a te gândi înainte, pentru a nu-ți regreta mai apoi cuvintele. Este un timp când trebuie să râzi, un timp când trebuie să plângi, este un timp când trebuie să vorbești și un timp când trebuie să taci. Fă-le pe toate la timpul lor!
- Trăiește în simplitatea inimii, hrănește-te cu bunătate și întărește-te cu iubire. Nu este simplu să trăiești, dar este esențial să trăiești bine: în adevăr, nu în minciună, în iubire, nu în ură. Întotdeauna unde vei merge, lasă în urma ta o vorbă bună, un zâmbet cald, o amintire frumoasă. Numai un suflet curat poate atrage alte suflete!
- Să nu uiți niciodată cine ești, de unde vii și unde te îndrepți, să nu uiți niciodată de Dumnezeu, iar atunci singurătatea nu are ce caută în inima ta!