View Single Post
Vechi 12.02.2015, 15:18:01
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
.... atunci poți căuta să înțelegi mai bine...
Subscriu. Numai că această căutare poate dura ani și ani, nemaipunînd la socoteală că vei întâlni feluriți oameni care te vor asigura (uneori cu multă elocință) că vei găsi așa cum te învață ei...
În ce mă privește, căutarea mea a fost scurtată de următoarele evenimente:
a) spovedania și participarea la slujbele bisericești, cele ortodoxe
b) studiul Scripturii (am citit și comparativ, nu doar Biblia ortodoxă; cea care mi-a mers la inimă a fost Biblia noastră, celelalte fiind vădit "aranjate" și facil-adaptate la comoditățile minții lumești, la nevoile mundanului cel mult-logicist și fără de taină...)
c) studiul răbdător al unor cărți duhovnicești, în special studiul Filocaliei, al Vieților Sfinților dar și al unor cărți care pun față în față duhul ortodox cu alternativa catolică - dintre acestea am găsit numeroase clarificări mai ales în cartea editată sub îngrijirea Părintelui Stăniloae unde e prezentată disputa dintre Sfântul Grigorie Palama și adversarii săi care s-au rătăcit în negura ignoranței (Achindin, Varlaam și alți teologi catolici).
d) studiul cărților de dogmatică, unde sunt prezentate comparativ învățătura ortodoxă și învățătura celorlalte confesiuni; aici, în special, sunt evidențiate diferențe clare și, în virtutea principiilor logicii omenești, e imposibil să accepți ca fiind adevărate variante care se exclud reciproc, aflându-se nu în raport de diferență oarecare ci de contrarietate.

Dar cel mai mult, cel mai convingător, m-a îndrumat rugăciunea, mai exact lucrarea ei. Lucrarea rugăciunii învață pe orice om, îi deslușește ce e cu el și unde îi este Biserica. Așa cum îți e rugăciunea, așa îți e și raportul cu Dumnezeu Cel Viu.

Personal consider că nicăieri omul nu are parte de Adevăr și de Viață atât de deplin ca în Ortodoxie. Dar prin asta nu înțeleg nici că toți care se numesc pe ei ortodocși ar fi de urmat sau, ca să zic așa, de invidiat...:) Și nici că oamenii care aparțin altor confesiuni ar trebui, cumva, înfierați sau desconsiderați. Am cunoscut oameni frumoși, oameni buni și înțelepți care aveau credințe și educație religioasă diferite de a noastră, a ortodocșilor, după cum am cunoscut oameni care se pun ori sunt puși la mare preț în Biserică dar pe care eu nu voiesc nici să îi văd nici să îi salut. Afară de cazul când ar arăta că, prin minunea lucrării duhului de pocăință înlăuntrul lor, ei ar avea o cât de mică dispoziție să renunțe la mârșava și nebuneasca lor așezare. Din nefericire, canaliile și trădătorii, urâtorii de om și de Dumnezeu știu foarte bine să se pitească sub măști dintre cele mai bine brodate cu citate din sfinți. Nu de alta, dar tatăl lor este nimeni altul decât vicleanul făcător al minciunii și al tuturor otrăvurilor răutății. Bașca, al nebuniei incurabile. Și, în final, al garantării morții.

Așadar, să caute sufletul omului duhul de umilită curăție și de smerită pace în Hristos, mai întâi!
Aceasta e cheia care va deschide Ușa Milostivirii, aducînd Lumina Neînserată a Dumnezeirii prin Biserica Adevărată - una, sfântă, sobornicească și apostolească.
Reply With Quote