O fericire colosală . . . !
În ochișorii negri se oglindea nemiloasa și tirana boală ce a pus stăpânire pe trupușorul fraged. Un tremurat îi cuprinde corpușorul la scurte intervale de timp, contrar stării febrile severe. Mama îndurerată încearcă să își ascundă lacrimile amare, schimbând concomitent compresele de pe fruntea și burtica copilașului ei. Se aud bătăi în ușă, în curând intrând în micuța încăpere medicul.
După o scurtă consultare, chipul îi devine palid și îngrijorat; mama îl privește cu inima însângerată… citea pe chipul lui un răspuns care îi provoca fiori reci.
– În ce stare este? Întrebă aceasta cu o voce tremurândă.
– Nu cred că va mai apuca ziua de mâine. Îmi pare rău…
Picioarele femeii cedează și o amețeală cumplită își face apariția; cade pe fotoliu.
– Doamnă…
Tânăra mamă nu îl auzea, cuvintele ,, nu va mai apuca ziua de mâine” răsunau constant în minte, torturând-o. Ridică mâna, transmițând astfel să fie lăsată singură… vroia ca ultimele ore pe care le petrecea cu băiețelul bolnav să fie doar ale ei, să nu piardă nici o clipă atât de prețioasă.
Medicul a înțeles și, plecându-și întristat capul, părăsește camera. Au trecut minute grele în care doar lacrimile mari erau mângâiere pentru obrazul livid, iar suspinele deveneau cuvintele ce-i eliberau pentru scurt timp inima împovărată.
Ridică ochii și își privește copilul; acesta zâmbea suav, uitându-se spre un perete ca și cum acolo era cineva sau ceva.
– Puișorul meu, ce s-a întâmplat?
Copilașul, abia rostind, șoptește arătând cu mânuța spre perete:
– Acolo… este o femeie foarte frumoasă cu un prunc în brațe.
Mama se uită spre perete dar nu vede nimic decât o icoană cu Maica Domnului și Pruncul Sfânt.
– Este o icoană, dragul meu.
– Nu, mămică, lângă icoană este o femeie nespus de frumoasă. Uite, îmi zâmbește dulce iar pruncul mă binecuvântează.
Mama, însă, nu vedea nimic.
,, Probabil delirează din cauza febrei”, își spuse îndurerată.
După puțin timp, băiețelul adoarme fiind istovit din cauza bolii.
Femeia merge la icoană, o sărută cu smerenie și, îngenunchind, se roagă sfâșietor:
– Sfântă Maică salvează-mi copilul! Viața mea și viața lui le las în mâinile tale!
Trec cincisprezece minute în care rugăciunea devenea tot mai fierbinte. Copilașul se trezește și râde fericit, atât cât îi permitea boala. Tresărind, mama se îndreaptă spre pat.
Băiețelul nu-și privea mama, ci privea undeva lângă pat ca și cum era acolo o altă persoană.
– Comoara mea, unde privești?
– Mămică, acea femeie a venit lângă mine și m-a sărutat pe frunte, iar pruncul mi-a mângâiat obrazul. Acum s-a așezat pe pat și mă ține de mână, zâmbindu-mi mereu.
– Are un zâmbet minunat… îți zâmbește și ție.
Biata mamă nu vedea nimic și simțea că înnebunește la gândul că băiețelul ei se stingea cu fiecare oră. Disperată, iese afară din cameră pentru a plânge în voie, pentru a-și ascunde durerea; nu înțelegea că sufletul pur al copilașului ei era capabil să o vadă pe Maica Domnului și pe Domnul Iisus.
Copilașul începe un dialog cu frumoasa femeie, așa cum o numea:
– De când ați venit? Nu v-am văzut până azi.
– Dintotdeauna am fost aici și te-am vegheat. Zise, cu cea mai sublimă voce, blânda femeie.
Băiețelul se gândi o clipă, după care rosti cu vocea întristată:
– Dacă tot timpul sunteți aici, atunci înseamnă că alți copilași bolnavi sunt singuri.
Lacrimi calde cad pe mânuță.
– Vă rog, mergeți la ei! Promit că eu voi fi bine până când veți reveni.
Pruncul Sfânt gângurește fericit, privindu-l cu o iubire nemărginită iar Maica Domnului îl mângâie duios pe frunte.
– Drag copil, ei niciodată nu sunt singuri Așa cum în acest moment suntem aici cu tine, așa suntem și cu ei tot în această clipă.
Ochii mari ai suferindului exprimau o uimire imensă.
– Dar cum este posibil?
– Iubirea face totul posibil. Înainte de a ne vedea, ne-ai primit în sufletul tău pur și ne-ai iubit cu toată ființa…
– Mama nu vă vede. Înseamnă că nu v-a primit în sufletul ei…
– Nu toți cei care ne primesc în sufletul lor ne văd, dar noi suntem mereu alături de ei, iubindu-i și păzindu-i.
Copilul scoate de sub pernă un bilețel.
– Vreau să te rog ceva… dacă mor, să nu o părăsești pe mama și dă-i, te rog, această scrisoare. Am scris-o în urmă cu trei zile; te rog să nu uiți de ea.
Femeia îl sărută pe frunte și punând scrisoarea la loc, îi spune:
– Tu nu vei muri niciodată, moartea nu există pentru sufletele inocente precum al tău… în legătură cu scrisoarea… nu e nevoie să i-o dau eu, pentru că o vei face chiar tu.
– Dar cum, dacă sunt grav bolnav și în curând…
Se oprește, amintindu-și de cuvintele pe care le auzise înainte. Maica Sfântă îl binecuvântează după care îi spune ultimele cuvinte înainte de a dispărea pentru scurt timp.
– Credința vindecă totul!
Ușa se deschide, în cameră făcându-și apariția mama care avea ochii roșii de la atâta plâns.
Pune mâna pe fruntea copilașului și constată cu stupoare că febra îi crescuse. Fuge disperată să ude compresa și când se întoarce înlemnește în prag.
Copilașul ei se chinuia să meargă spre icoană.
– Băiete, ce faci?
– Acea femeie mă cheamă la ea. Nu mă împiedica, te rog!
Biata femeie simțea cum puterile îi slăbesc și cum totul se întunecă; leșinase de la atâta durere.
Copilul, cu chiu cu vai, ajunge în brațele protectoare ale Maicii Domnului.
– Voința și credința fac ca imposibilul să devină posibil. Drag copil… în viață, oricâte greutăți ai avea, să nu renunți la credința ta! De acum nu ne vei mai vedea cu ochii trupului, dar mereu vom fi alături de tine, dacă în inimă vei păstra iubirea și credința.
Băiețelul simțea cum, cu fiecare secundă, puterile îi revin dar tristețea îl cuprinde. Maica Sfântă și Pruncul Iisus dispăreau încet din fața ochișorilor lui.
Plângând, strigă cu disperare:
– Stați! Unde să vă caut?
Sfintele Ființe au dispărut, dar vocea inconfundabilă se mai aude încă o dată:
– În inima ta!
O fericire colosală i-a inundat ființa, iar o pace dulce îi învăluia sufletul. De pe buzele micuțe se aude un silențios ,, mulțumesc”.
După ce sărută icoana, fuge spre pat, ia plicul și, ajungând lângă mama lui o sărută de zeci de ori până când își revine.
Un strigăt de bucurie se naște din inima tinerei și frumoasei mame.
– Puișorul meu, te-ai vindecat!
– Maica Domnului și Fiul ei m-au vindecat… mămică, această scrisoare am vrut să o citești după moartea mea și am rugat-o pe acea femei frumoasă să ți-o dea, dar mi-a spus că o voi putea face eu singur și a a avut dreptate.
Mama deschide scrisoarea și o citește. Pe acea foaie erau scrise cele mai frumoase cuvinte pe care o mamă le poate citi… era exprimată o iubire atât de sinceră și de curată încât te făcea să tremuri din toată ființa. Acea scrisoare era un imn de dragoste, scris dintr-o inimă inocentă în care credința și iubirea sălășluiau într-o pace divină.