Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
... ce spune Sf. Ignatie Briancianinov ....
|
Ce spune Sfântul a fost folosit (și va mai fi mereu) pe post de bâtă, de către unii. Cuvintele lui sunt transformate de unii în sârmă ghimpată. Noi înșine, "râvnitorii" facem asta adeseori.
Ce spunea și făcea Părintele Arsenie Boca a fost folosit ca bâtă și bici, de către unii. Și va mai fi.
Ce spunea și făcea Cuviosul Paisie a fost, spre marea lui durere mărturisită, mereu răstălmăcit, edulcorat, catastrofizat și folosit pe post de bâtă de către unii.
Ce a învățat și a făcut Hristos Domnul, a fost mereu și va mai fi răstălmăcit și folosit pe post de bâtă, scuipat, glonț, sabie, de către unii, de către noi înșine, credincioșii.
Mereu suntem "râvnitori" la căsăpirea noastră și a aproapelui folosind "armele" cele mai generoase - vorbele și faptele sfinților. Când e știut că nu e bine să lași pe mâna copiilor fără minte nici cuțitul, nici chibritul... Ca să nu mai amintesc despre mărgăritare și porci, despre computere și trandafiri...
Acum voi spune și eu câteva cuvinte despre un alt sfânt, anume Sfântul Nicolae Velimirovici, mult agreat și folosit de unii "râvnitori", întocmai ca pe Sfântul Ignatie Brancianinov. Cu nădejdea că sunt altfel de cuvinte decât se folosesc mereu pe acest forum cu prilejul luptelor cinstiților antiecumeniști și pravoslavnici.
Voi folosi, atât cât mă ajuta biata mea memorie, mărturisirea unuia dintre ucenicii Sfântului Velimirovici.
Acest ucenic, pe nume monahicesc Calist ("Calist monahul") era un sârb care supraviețuise câtorva măceluri relativ recente din istoria țării vecine. El avea într-o zi suspiciuni la adresa Sfântului. Nu pricepea ce face de fapt Episcopul, de ce spune una și alta etc. Ucenicul povestește că într-o zi s-a hotărât să tragă cu urechea, să iscodească, să privească pe gaura cheii - pentru a afla ce fel de om e de fapt Sfântul și cu ce se îndeletnicește el. Viețuiau împreună în aceeași fericită obște monahicească.
La scut timp după această hotărâre a lui, ucenicul s-a pomenit chemat de Episcop și a auzit, spre uimirea lui, următoarele: pentru că am aflat că vrei să știi ce fac eu și cum îmi trăiesc viața, iată că de azi vei locui cu mine, vei trăi împreună cu mine, întocmai ca mine, vei avea experiența modului meu de a fi chiar pe pielea ta. Începem!
Și din acea clipă, vreme de câteva săptămâni, ucenicul și Sfântul au trăit împreună tot ceea ce trăia Sfântul.
Ce, oare, avea să trăiască ucenicul Calist?
Nimic altceva decât o viață într-o cămară unde exista un singur pat, o masă, un scaun și câteva cărți precum și unele obiecte de cult bisericesc.
Adică, mai concret, ucenicul a postit trei săptămâni, așa cum postea Sfântul - la început foarte puțină apă și un colț de pâine, apoi ...nimic. Pur și simplu nimic de pus pe gură vreme de 3 săptămâni.
Ce mai făcea în rest? Rugăciune, neîncetată rugăciune.
Și mai ce? Studiul Scripturii și al Filocaliei.
Și mai ce? În cazul ucenicului, după două-trei zile proteste verbale. Apoi rugăminți. Apoi urlete. Apoi amenințări. Apoi încercarea de a fugi (dar Sfântul a pus patul în dreptul ușii, baricadînd ieșirea, iar fereastra se afla la mai mulți metri deasupra pământului, zădărnicind astfel orice tentativă de fugă pe geam). Apoi implorări, târâri pe jos, cuprinderea genunchilor Sfântului, iarăși reînnoite implorări și așa mai departe. Precizez că ucenicul era unul dintre cei mari duri războinici sârbi, unul care supraviețuise unor măceluri interumane greu de descris în cuvinte... Era, pe scurt, un dur și un "supraviețuitor". Iar acum un mielușel care scâncea și implora...
În tot acest timp Sfântul își făcea mai departe programul, ducea viața aceea simplă de ascet al lui Hristos: postea, se ruga, citea Scriptura și Filocalia.
După ce, cu mila lui Dumnezeu și cu rugăciunile Sfântului Nicolae Velimirovici, au trecut cele trei săptămâni iar ucenicul Calist a supraviețuit, acesta povestește că niciodată nu a mai avut îndoieli cu privire la viața Sfântului, la ceea ce făcea și cum și cât făcea.
Când facem așadar vreo referire la Sfântul (oricine ar fi acest sfânt sau sfântă) sau când îi cităm din cărți pentru a "îndrepta" pe vreunul dintre frații noștri, eu cuget că e de folos să ne întrebăm mai întâi: dacă aș fi eu acum în locul ucenicului Sfântului, oare aș putea duce aceeași viață ca Sfântul? Iar dacă nu am viața lui, atunci de ce îndrăznesc eu să îi folosesc cuvintele lui sfinte împotriva aproapelui? Oare sunt în același duh cu Sfântul atunci când vorbesc semenului? Oare cu adevărat prin mine vorbește însuși Sfântul Velimirovici sau Sfântul Ignatie etc.? Și dacă nu, nu e așa, atunci de ce continui să mă folosesc împotriva aproapelui de vorbele lui sfinte, care exprimă o viață sfântă? Aceste întrebări mi le adresez mie însumi, mai întâi, iar răspunsul care îmi vine în minte acum nu mă măgulește, nu mă felicită, nu mă îndreptățește deloc...
http://ro.orthodoxwiki.org/Nicolae_Velimirovici