Despre spovedanie si povatuire duhovniceasca
1. Aceasta spovedanie a ta i-a oferit sufletului meu multa bucurie, deoarece Dumnezeu si ingerii, care o asteptau, s-au bucurat.Ai reusit sa-l rusinezi pe diavolul care se bucura mult atunci cand cineva isi ascunde gandurile de parintele sau duhovnicesc.Cand un sarpe isi paraseste vizuina, el fuge sa se ascunda undeva deoarece simte ca ar putea fi lovit - acelasi lucru se intampla cu un gand diabolic, care este ca un sarpe veninos.Cand un astfel de gand iese din gura unui om, el se imprastie si dispare, deoarece marturisirea inseamna smerenie si intrucat satana nu poate nici macar suporta mireasma smereniei, cum ar mai putea el ramane dupa o marturisire sincera si smerita ? Copilul meu, iti urez sa pui inceput bun si un progres atent.Nu te rusina de mine.Spune-mi orice, chiar daca ai vreun gand rau impotriva mea , deoarece am experienta relativ la influientele demonice si stiu cum diavolul il lupta pe om.Copiii duhovnicesti au inimi simple si daca le vin gandurile rele, aceasta se datoreaza rautatii demonului si eului fiecaruia in parte , caruia ii este ingaduit sa cada si sa aiba astfel de ganduri impotriva Batranului sau, asa incat fiul duhovnicesc sa poata fi smerit si mai mult.De aceea, nu-ti face griji.Eu ma voi bucura mereu cand tu imi vorbesti liber si sincer, caci fara o marturisire sincera, nu exista progres duhovnicesc.
2. Copilul meu, sa nu-ti faci griji.Eu ti-am luat povara.Te rog numai sa fii in pace.Cuvintele tale pot fi doar pe hartie, dar simt forta, sensul si esenta a ceea ce scrii;intru in duhul cuvintelor tale.Te rog sa fii pe pace de acum incolo.Ti se iarta totul prin marturisirea facuta.Satana ti-a dibacit caracterul si te tulbura, dar fara ca ceva serios sa fi aparut.Tot ceea ce scrii (adica gandurile care te framanta) reprezinta un siretlic al celui rau ca sa te aduca la deznadejde, sa fii tulburat s.a.m.d.Arunca tot ceea ce ti s-a intamplat in adancurile marii.Traseaza-ti noi cai in viata ta.Daca continui sa gandesti in acelasi mod, sa stii ca vei ajunge sa te faci de rasul demonilor.Te rog, asculta-ma doar.Dupa spovedania ta totul a fost iertat, deci cele rele sa spele(duca-se pe pustii).Nu mai zgaria o rana care te-a facut sa suferi atat de mult.Nu te lasa inselat de gandul ca este vina ta.Daca nu l-ai fi dus la medici etc. atunci pe buna dreptate ca te-ar fi luptat astfel de ganduri.In vreme ce, dupa cum se prezinta lucrurile acum, tu ti-ai facut datoria.Dumnezeu a vrut sa-l ia dupa cum numai voia si intelepciunea Sa cea nesfarsita le poate sti, in vreme ce tu crezi ca l-ai ucis!Fii atent cu acest gand, ori altfel se poate ascunde in inima ta.Este un viclesug al diavolului ca sa te raneasca, numai cum el stie.
Acest viclean raufacator a prabusit in adancurile iadului nenumarate multimi de oameni prin deznadejde.Cand se intampla ceva si diavolul vede ca omul e necajit de acest lucru, viclesugul lui este sa inmulteasca presupuse ganduri legitime pentru a-l conduce pe bietul om spre o mare furtuna si pentru a-l ineca (dupa proverbul, vulpea indrageste incaierarea).Si cand furtuna trece, el vede ca a fost in pericol de a se scufunda doar intr-o lingura de apa.
3. Smereste-te, iar de acum incolo spovedeste-te, deoarece spovedania contine cea mai sfanta smerenie, fara de care nimeni nu poate fi mantuit.Diavolul se bucura nespus cand reuseste sa-l faca pe om sa-si ascunda gandurile diabolice.In acest fel el isi implineste scopul sau premeditat, de distrugere a sufletului.
4. Ti-am scris despre constiinta faptul ca trebuie sa fim cu grija ca nu cumva sa facem ceva care s-o faca sa ne condamne sau sa ne reproseze ceva.Tine minte ca Dumnezeu vede totul si ca nimic nu ramane ascuns de ochii Sai.Deci, cum as putea spune minciuni dinaintea Domnului ?Nu stii ca minciunile sunt de la diavolul si ca prin nepurtarea de grija, acest lucru devine o practica si apoi un obicei, iar mai apoi o patima si nu stii ca mincinosii nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu ?(Apoc. 21, 8).Teme-te de Dumnezeu.El nu Se multumeste cu ofrande materiale atunci cand noi neglijam atentia necesara omului nostru launtric.Dar e nevoie sa le facem pe acestea si pe acelea sa nu le lasam (Matei 23, 23).Fii atent la propria-ti constiinta, caci noi nu stim ceasul mortii noastre.Iar daca noi nu ne platim toate datoriile creditorului nostru (adica propriei noastre constiinte), el ne va acuza cu vehementa, fara retinere.Atunci - vai! - gura noastra va ramane tacuta, fara sa aiba vreun raspuns de dat.
5. In fiecare noapte, sa-ti revizuiesti modul in care ti-ai petrecut ziua, iar dimineata sa-ti faci o trecere in revista a felului in care ti-ai petrecut noaptea, asa incat sa stii felul in care lucreaza sufletul tau.Daca observi o pierdere, incearca s-o recastigi prin grija si tarie sufleteasca.Daca vezi un castig, da-I slava lui Dumnezeu, Cel ce te ajuta in mod invizibil.Nu lasa constiinta sa te intepe prea mult timp, ci repede da-i ceea ce vrea, ca nu cumva sa te aduca dinaintea judecatorului si acesta sa te arunce in temnita.(Matei 5, 25).Vrea constiinta ta sa te atentioneze asupra pravilei de rugaciune pentru a redobandi rugaciunea ?Da-i aceste lucruri si ai sa observi ca vei fi eliberat de povara de a merge dinaintea judecatorului.Sa nu slabesti glasul mantuitor al propriei tale constiinte, trecandu-l cu vederea, deoarece mai tarziu il vei regreta si nu-ti va mai fi de folos.
6. Fii atent ca sa te porti cu sinceritate in faptele precum si in vorbele tale si, mai ales, la spovedanie.Caci Dumnezeu ne cerceteaza inimile si rarunchii (Ps.7, 9) si nimic nu ramane ascuns ochilor Sai neadormiti.
Teme-te de Dumnezeu; Dumnezeu nu Se lasa batjocorit (Gal.6, 7);El nu poate fi inselat.El pedepseste cu severitate atunci cand nu vede sinceritate;deci, fii atent.Atunci cand esti neascultator si comiti un pacat ascuns, neutralizeaza-l prin a-l spune sincer la marturisire.Nu-i permite eului tau sa te biruie si sa te faca sa ascunzi adevarul, ramanand neindreptat si patimas.Indrepteaza totul acum daca vrei sa vezi zilele cele bune ale nepatimirii si ale pacii.
Culese din scrisorile si omiliile Avvei Efrem