View Single Post
  #6  
Vechi 16.02.2015, 03:01:53
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vladalexandruuhisem Vezi mesajul
Mantuitorul ne da exemplu de rugaciune pe vamesul din pilda. In acelasi timp, Sf. Ap. Pavel ne indeamna sa ne bucuram intru toate.
Eu , smerenia o vad ca pe o injosire, o cearta cu tine insuti si o rugaciune catre Dumnezeu sa ne ierte.
Pe de alta parte, Dumnezeu ne indeamna sa ne bucuram.
Pai cum sa ne si smerim si sa ne si bucuram? Care este raportul dintre cele doua virtutii, daca intelegeti ce vreau sa zic?
Un subiect foarte frumos, mulțumesc!
Smerenia și bucuria sunt lucruri creștinești, duhovnicești. Ca urmare, din capul locului să ținem cont că atunci când tindem să le gândim contradictoriu e semn pentru noi că amestecăm cugetarea lumească în chestiuni care o depășesc.
Altfel spus, această aparentă dilemă (întrucât cele duhovnicești nu sunt contradictorii ci în comuniune și completare, după Chipul Sfintei Treimi) e potrivit să fie abordată cu ...smerită cugetare. Altfel nu iese nimic, decât cel mult o vană satisfacție egocentrică, pseudo-intelectuală.
Îmi plac toate răspunsurile colegilor, nu doar întrebarea. Și citind răspunsurile lor deja gândesc: iată, fiecare zice un pic altfel, așadar e implicată cu adevărat cugetarea fiecăruia și experiența fiecăruia. Cu toții ne voim smeriți! Suntem, iată, conștienți că smerenia și bucuria sunt bune, sunt de dorit, sunt de căutat și însușit. Iar aceasta e deja un pas cu folos.

Smerenia e, precum înțeleg și cred, o stare sufletească mai delicată și mai greu de "prins" decât aburul... Cum zici, fie și o clipă, "sunt smerit" - cum ai pierdut-o... E de o gingășie și de o imaterialitate de nespus, imposibil de împropietărit de cineva. Cu sensul că nu poate spune nimeni că o are, întrucât în acea clipă a și pierdut-o. Așa e smerenia, cred. Prin urmare mai degrabă e un dar al Duhului, la fel de ușor de rănit și de pierdut ca și Harul. Care, dealtfel, cred că o germinează în om sau îl germinează pe om înlăuntrul ei... Smerenia nu e din lumea aceasta, deși se manifestă și în ea, în noi, fie și ca un fulger de o clipită...
Smerenia îmi pare și un mod de a fi. Un fel de a fi al unei persoane. Anume modul de a fi în Hristos, cu adevărat. Cine Îl cunoaște pe Domnul este smerit, deși poate pierde darul acesta de a fi, tocmai prin mândrie - care nu ne părăsește niciodată atât de convingător încât să spunem gata, acum am lichidat cu mândria, de acum sunt smerit...
Smerenia mai degrabă aș vedea-o ca pe o căutare. Îmi place s-o cuget ca pe un proces al devenirii noastre, întru Ființă. Un proces foarte dificil, cred că cel mai dificil și totodată crucial, de el atârnînd toate.
Eu sunt conștient că vorbesc acum despre smerenie mai degrabă cu dor, decât dinlăuntrul ei... Dar vorbind despre ea, caut totuși să mă apropii, cumva, să mă redefinesc, să mă cunosc, să mă plâng cu milă ca pe un mort...

*
Bucuria vine când smerenia înflorește în suflet. E un rod al ei. Fiind o clipă în pace, lepădîndu-se de cele lumești, sufletul gustă smerit din întâlnirea, fie și cu totul infimă, a Dumnezeirii. Sunt atâtea moduri și trepte de a fi în Hristos!
Și invers, simțind gustul bucuriei smerite, omul trăiește o recunoștință copleșitoare pentru Creatorul și Proniatorul nostru, Dumnezeu. Iar această recunoștință este tot smerenie...

Vlad, nu pot vedea smerenia ca pe o înjosire a omului ci, dimpotrivă, ca pe o minunată înălțare a lui la demnitatea care i-a fost hărăzită dintru început de Creator. De înjosit, da, omul smerit își înjosește mizeriile sufletești, egoismul, toată răutatea și nedreptatea, trufia și cele deșertăciuni, nebunia și moartea. Acestea sunt înjosite, iar nu omul întreg! Cine le înjosește în lucrarea smereniei? Duhul pocăinței! Care e darul Domnului în noi.

Să ne bucurăm așadar în Domnul, din smerenie și întru smerenie! Spre slava lui Dumnezeu!
Reply With Quote