Mândria este semnul neîndoielnic al omului deșert, al robului patimilor, semnul sufletului de care învățătura lui Hristos nu se poate nicidecum apropia.
Nu judeca omul după înfățișare; să nu tragi după înfățișare concluzia că este mândru sau e smerit. Nu judecați după înfățișare, ci âdupă roadele lor îi veți cunoașteâ (Ioan 7, 24; Matei 7, 16). Domnul a poruncit să-i cunoaștem pe oameni după faptele lor, după purtarea lor, după urmările faptelor lor.
âȘtiu eu mândria ta și inima ta cea reaâ (Cartea I a Regilor 17, 28), îi spunea lui David aproapele lui, însă Dumnezeu a mărturisit despre David: Aflat-am pe David, sluga Mea; cu untdelemnul cel sfânt al Meu l-am uns pe elâ (Psalmi 88, 20). âEu nu Mă uit ca omul, căci omul se uită la față, iar Domnul se uită la inimă (Cartea I a Regilor 16, 7).
Adeseori, judecătorii orbi îl socot smerit pe cel fățarnic și pe cel ce cu josnicie caută să fie pe placul oamenilor: acesta este un adânc al slavei deșarte.
Dimpotrivă, pentru acești judecători neștiutori pare mândru cel ce nu caută laudele și răsplătile omenești și de aceea nu se târăște în fața oamenilor, cu toate că acesta este rob adevărat al lui Dumnezeu: acesta a simțit slava lui Dumnezeu, ce se descoperă numai celor smeriți, a simțit putoarea slavei omenești și și-a întors de la ea atât ochii, cât și mirosul sufletului său. (Sfântul Ignatie Briancianinov)
Last edited by cristiboss56; 16.02.2015 at 18:41:05.
|