Citat:
În prealabil postat de mirela.t
Din greseală.. :) Eu am un calendar de perete de la Episcopia de aici din America si zice O.L.B. (adică dezlegare la ouă, lapte si brânză). În schimb pe calendarul de buzunar pe care îl am de la Mitropolia Olteniei apare si un peste ! :)
|
Sa evitam judecata prezumptioasa, sa nu ne grabim ! Competenta in materie de reguli ale postului o are mitropolitul / arhiepiscopul, care este sef al unei provincii ecleziale. Prin urmare, de la o mitropolie / arhiepiscopie la alta, regulile postului pot diferi. De aceea un calendar bisericesc este editat, in mod normal, de o mitropolie si nu de o episcopie. Nici de o patriarhie. Desigur, patriarhul poate edita calendare, dar o face in calitate de arhiepiscop al Bucurestiului si nu ca patriarh.
La fel e si la catolici. De exemplu, regulile postului in Biserica Romana Unita sunt cu totul altele decat in Biserica Romano-Catolica. Chiar si in cadrul aceluiasi rit apar diferente. De exemplu, romano-catolicii din Anglia trebuie sa posteasca in toate vinerile de peste an, pe cand romano-catolicii din SUA trebuie sa posteasca numai in 4 vineri din an. Iar cei din Franta, in nicio vineri. E normal, ei fac parte din arhiepiscopii diferite.
In ultimul timp, am renuntat sa mai plec de la prezumptia ca Biserica greseste, dupa ce de mai multe ori mi s-a intamplat sa sap un pic mai adanc si sa constat ca cel care greseam eram eu. Pe de alta parte, aceste detalii despre logica organizarii Bisericii nu sunt in mod curent predate laicilor, poate din convingerea ca exista lucruri mai importante pentru mantuire. Eu le-am descoperit anevoie, citind (din curiozitate) carti si articole facute pentru preoti.