Cozonac de post fără frământare
Ingrediente:
500 gr făină albă tip 000 Pambac
40 gr drojdie proaspătă
250 ml suc de portocale
100 gr zahăr
80 ml ulei
2 plicuri zahăr vanilat
coajă rasă de lămâie sau portocale
1 linguriță rasă de sare
Umplutură la alegere sau în amestec: rahat și/sau ciocolată neagră de post (sau 3 linguri cacao), 200 gr nucă măcinată
Mod de preparare:
Se amestecă sucul de portocale cu zahărul și se pun într-un vas la încălzit. Apoi, în acest amestec călduț (nu fierbinte!) se adaugă drojdia și se lasă la dospit într-un „crater“ făcut în făina cernută înainte într-un lighean/bol. Când drojdia începe să „fiarbă“, se adaugă și zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie/portocale, sarea și se amestecă bine cu toată făina (doar se amestecă, nu se și frământă). Dacă mai este nevoie de lichid, se adaugă apă sau suc de portocale încălzit. Aluatul obținut trebuie să fie elastic, nu foarte tare.
Ligheanul cu aluatul se acoperă cu un prosop curat și se lasă o oră la dospit (până când își dublează volumul). Apoi, cu mâinile use cu ulei, împărțiți aluatul în două părți egale și întindeți-le ca pe foi. Puneți pe fiecare dintre ele umplutura dorită, rulați-le și realizați cu ele o împletitură.
Așezați împletitura într-o tavă de cozonac bine unsă cu ulei și tapetată cu făină (sau căptușită cu hârtie de copt) și mai lăsați cozonacul încă o oră la crescut, la temperatura camerei, tot acoperit cu un prosop curat.
Se introduce în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius și se lasă la copt 35-50 de minute. După o jumătate de oră, este bine să verificați dacă este destul de copt cu ajutorul unui băț pentru frigărui, sau cu o scobitoare.
|