Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Nu poți mărturisi și în același timp să distrugi cea mai de preț icoană: chipul slavei lui Dumnezeu din aproapele tău. Pentru aceasta s-a întrupat Dumnezeu. Râvna care mai mult distruge decât clădește și care îți dă impresia că ar face bine, de fapt, face mai mult rău. Fapta bună este bună numai dacă este acoperită de smerenie.
|
Frate Ovidiu B., în aproapele meu, poate sta și dracu.
Și în mine stă dracu. Și în tine. Fiecare patimă care o avem, reprezintă un drac. Iar eu, am patimi. Cu care mă lupt absolut în fiecare zi. În fiecare zi.
Vrăjmași nevăzuți, care dau târcoale tronului inimii noastre. Suntem posedați. Majoritatea covârșitoare. Și nu ne dăm seama de asta. Prin patimi. Care sunt de la vrăjmași.
Harul se poate stinge, poate pleca, prin păcatele omului. Apoi poate fi readus înapoi, prin lacrimi și rugăciune. Lacrimi la propriu. De aceea Sfântul Apostol Pavel, spune:
II Timotei 1, 6: îți amintesc să aprinzi și mai mult din nou harul lui Dumnezeu.
II Timotei 2, 1: întărește-te în harul care e în Hristos Iisus.
I Timotei 1, 14: Și a prisosit foarte harul Domnului nostru, împreună cu credința și cu dragostea cea întru Hristos Iisus.
I Timotei 4, 14: Nu fi nepăsător față de harul care este întru tine,
Și un verset, care-l iubesc foarte mult:
Evrei 12, 15: Veghind cu luare aminte ca nimeni să nu rămână lipsit de harul lui Dumnezeu și ca nu cumva, odrăslind vreo pricină de amărăciune, să vă tulbure, și prin ea mulți să se molipsească.
Iată astăzi, molipsiții de erezie.
Deci în tronul inimii aproapelui, poate sta vrăjmașul, când ar trebui să stea Dumnezeu. E valabil pentru toți ereticii.
Deci, Ovidiu B., vedem că Biserica, noi, osândește păcatul și nu omul. Niciodată omul, om care nu trebuie atins, fizic, cu absolut nici o intenție de ai îngrădi libertatea. Dar altceva trebuie să facem:
Evrei 5, 11: Și nu fiți părtași la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci mai degrabă, osândiți-le pe față.
Exemplul aici, fiind erezia.
Cine vorbește despre smerenie, nu este smerit. Este cel mai greu, efectiv cel mai greu subiect teologic de abordat, de vorbit, smerenia. În acele momente, când vorbești despre smerenie, nu ești smerit, oricine ai fi, episcop sau sfânt. Apoi poate te vei smeri, dar chiar atunci nu poți fi smerit.
Cauți smerenie în mine? Atunci de ce îmi vorbești despre smerenie? Nu vei găsi, nu mă pot considera smerit, ci consider că am o misiune. Cum toți creștinii ar trebui să aibe aceași misiune, aceea de a mărturisi pe Hristos.
Unde-i Hristos?
Prima dată Hristos e în Biblie. Apoi în Sfinții Părinți.
Apoi în Sfinții Martiri, Mucenici, care n-au atins cu un fir de păr pe nimeni, dar care au fost uciși că iubeau pe Hristos, cel din ortodoxie, astăzi și atunci. Pentru că atunci exista Ortodoxia de astăzi, doar că nu era definită ca azi, pentru a putea fi ferită de erezii.
Dar și azi, Sfinții Martiri, tot din Ortodoxie, sunt uciși. În Siria.
Din Ortodoxie, au murit mereu oameni. Sămânța creștinismului, este Sfântul Sânge, al Sfinților Martiri, Mucenicii. Acel sânge plin de har și de iubirea pentru Hristos, azi se varsă în Siria.
Apoi Hristos este în episcopi, preoți, diaconi, prin har. În toți. Hristos e viu.
La fel și în Sfintele Icoane, Hristos e viu, prin Sfinții reprezentați, la care trebuie să cerem să se roage pentru noi, cum și Sfântul Apostol Pavel a cerut să se roage pentru el. Deci fiindcă considerăm că ei, sfinții nu sunt morți, ci sunt vii prin Hristos, conform Bibliei:
I Corinteni 15, 19: Iar dacă nădăjduim în Hristos numai în viața aceasta, suntem mai de plâns decât toți oamenii.
Cerem Sfinților vii, să se roage pentru noi. Înțelegeți? E Biblic. Mai ales dacă au și Sfinte Moaște. Hristos Domnul ne arată că ĂLA, Sfântul ăla, al Lui, l-a ales Hristos să ne arate prin el, că se poate. Sfântul ăla e VIU, și îi putem cere să se roage pentru noi.