View Single Post
Vechi 25.02.2015, 00:54:34
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Un alt mijloc foarte util de ocupare a copiilor, de asta data la initiativa preotului, este atribuirea de roluri in cadrul Sfintei Liturghii.
Preotul meu nu are diacon, in schimb are multi copiii care il ajuta. Baietii sunt ministranti. Unul cara carafa cu apa, pentru ca preotul sa se spele pe maini inainte de Sf Jertfa. Altul cara un stergar cu care sa se stearga pe maini dupa aceea. Patru cara, fiecare, cate o lumanare la Sanctus (echivalentul Trisaghionului), ca sa-i inchipuie pe ingerii prezenti. Unul cara apa sfintita la Aspersiune. Un flacau mai mare, care e in perioada de discernamant vocational, incenseaza (=cadeste). Are o pozitie preeminenta intre ministranti, se cheama "turiferar" (=purtatorul tamaiei). Etc, etc. In total sunt vreo cincisprezece. Ministranti pot fi si la liturghiile rasaritene, numai ca nu le zice "ministranti", le zice "paji". E normal. Daca preotul este Cristos, atunci e normal sa fie inconjurat de paji, care sunt ingerii. Imi aduc aminte, parintele Galeriu, Dumnezeu sa-l ierte, slujea mereu cu cativa paji bine instruiti.

La randul lor, fetele pot primi atributii in cor, in sacristie, in pregatirea Missaletelor (=micile Liturghiere pentru credinciosi) etc. Via este mare, sunt multe feluri in care copiii il pot ajuta pe lucratorul vrednic, spre lauda lui Dumnezeu si spre mai marele rod pentru El.
Avem si noi Domnule Mihnea ,baieti de altar vreo 5-6.
Dar sunt baieti mari intre 8 si 15 ani.
Eu vorbeam de debandada creata de copiii mici,a caror parinti sunt atat de detasati si total indiferenti la dezordinea creata.
Cu cei mai mari,care trec de 6 ani lucrurile stau bine; nu stau insa bine cu copiii mici deoarece parintii lor nu vor sa intervina cand plang sau devin insuportabili. Au ei,occidentalii o intreaga teorie care mie mi-a scapat...

Pana la urma,nu avem ce face,este tolerabil mai ales ca si copiii sunt candidati seriosi in Imparatia Cerurilor :)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote