View Single Post
Vechi 25.02.2015, 10:07:41
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Au ei,occidentalii o intreaga teorie care mie mi-a scapat...
Da, "lasa copilul sa se exprime". Altfel spus, "daca vreau sa fluier, fluier". Inclusiv in biserica...

Dar de ce spuneti "occidentali" ? Am inteles ca frecventati o parohie rasariteana si ortodoxa. Ma asteptam ca acolo sa nu fie prea multi occidentali.

Citat:
Pana la urma,nu avem ce face,este tolerabil mai ales ca si copiii sunt candidati seriosi in Imparatia Cerurilor :)
Exista o cale de mijloc. Pe de o parte, nu este normal sa-i lasam sa joace leapsa in naos. Pe de alta parte, nu ne putem astepta de la un copil de 4 ani sa se roage ca mitropolitul. Raman la parerea ca un copil trebuie sa stea langa parintii sai (preferabil ambii), eventual cu o carte de colorat, o Biblie ilustrata sau ceva asemanator in mana.

Dar, poate ca multi parinti isi lasa copiii sa zburde cu galagia nu din cine stie ce teorii psihologice la moda, ci cu gandul ca nu cumva copiii sa perceapa slujba ca pe o corvoada.

Acum mai multi ani, am avut o deosebire de vederi cu sotia mea pe aceasta tema. Ea (care nu merge la biserica) imi spunea ca nu e bine sa-i trag pe copii dupa mine la slujba daca ei nu vor sa vina, fiindca astfel vor prinde ura si se vor scarbi de cele sfinte. Asadar, ei vor fi mai aproape de Dumnezeu daca se uita la desenele animate de Duminica dimineata. Eu spuneam ca nu mergem la biserica precum la film. La film, mergem de placere. La biserica, mergem fiindca trebuie sa mergem. Mai general, consider ca forta motivationala a datoriei trebuie cultivata, iar pe copii, asa cum ii vom creste, asa ii vom avea. In lumea asta hedonista, acest lucru se cam uita. Nu ne place ceva, nu facem. Iar din ce facem, asteptam placerea. Si sa nu vina maine, ci azi, daca se poate, chiar acum!
Intre timp, copiii au mai crescut. Ei merg la biserica si in duminicile cand lipsesc de acasa. Nu stiu daca de placere, dar sunt sigur ca ei constientizeaza datoria duminicala. Iarasi, sunt sigur ca nu o percep ca pe cine stie ce corvoada. Ei au auzit cuvintele Domnului: "jugul Meu este bun si povara Mea este usoara".

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 25.02.2015 at 10:13:44.
Reply With Quote