View Single Post
Vechi 26.02.2015, 16:57:13
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Pilonul al XII-lea:
I Regi 10, 1: Atunci, luând Samuel vasul cel cu untdelemn, a turnat pe capul lui Saul și l-a sărutat, zicând: "Iată Domnul te unge pe tine cârmuitor al moștenirii Sale; vei domni peste poporul Domnului și-l vei izbăvi din mâna vrăjmașilor celor dimprejurul lor".
De ce nu l-a sărutat înainte de a turna pe capul lui, vasul cu untdelemn? De ce doar când a turnat? Deci ce a sărutat? Însemnătatea persoanei. Saul devenea rege. Ce sărutăm noi. Însemnătatea persoanei, din Sfânta Icoană. Sfântul lui Dumnezeu. Ei, sfinții sunt prietenii lui Dumnezeu.

Pilonul al XIII-lea:
I Regi 20, 40-41: A dat Ionatan arma băiatului, care era cu el, și i-a zis: "Du-te și o du în cetate". După ce s-a dus băiatul, David s-a ridicat din partea de miazăzi a stâncii și s-a închinat de trei ori; apoi s-au sărutat ei unul pe altul și au plâns amândoi, împreună, iar David a plâns mai tare.
S-a închinat de 3 ori, unde? La ce? La aer? La Ionatan, care era lângă el, apoi s-au sărutat unii pe alții. Cum? Cu sărutarea dragostei, a sfințeniei, cum am văzut mai sus. Și mai ce? Și au plâns, iar David a plâns mai tare. Deci dacă oamenii se închinau unii altora, de ce? Pentru că vedeau în ei vrednicie, oare noi, nu ne închinăm Sfinților lui Dumnezeu? Pentru că în ei e Izvorul Vredniciei, e Dumnezeu. Să nu plângem, când ne închinăm lor? Să plângem, că nu reușim să fim asemenea lor. Să nu îi sărutăm? Dar oare ei nu se săruta? Cu siguranță, când ei se roagă pentru noi, rugăciunile lor sunt sărutarea lor dată nouă.

Pilonul al XIV-lea:
II Regi 14, 32-33: Vreau să văd fața regelui. De sunt vinovat, atunci ucide-mă. Și s-a dus Ioab la rege și i-a spus aceasta. Și a chemat regele pe Abesalom și a venit acesta la rege și, căzând cu fața sa la pământ înaintea regelui, i s-a închinat, iar regele a sărutat pe Abesalom.
S-a închinat regelui. Cu fața până la pământ, nu oricum. Deci vredniciei lui. Unui om muritor. Iar regele, l-a sărutat pe Abesalom. Pentru că știa regele că nu e vinovat Abesalom. A sărutat curăția lui. Și noi a fel cu Sfintele Icoane, și mai ales Sfintele Moaște.

Pilonul al XV-lea:
I Ezdra 3, 5: După aceea au început să săvârșească arderea de tot cea obișnuită, și cea de la lună nouă, și cea de la sărbătorile închinate Domnului, și jertfele pe care le aducea Domnului fiecare de bună voie.
Ce sărbători au protestanții? Nu au? De ce? E împotriva Bibliei. Uite, sărbătorile închinate Domnului. Care Domn? Hristos, Cel în Treime slăvit. Ce jertfă trebuie adusă în sărbătoarea Domnului? Cea nesângeroasă. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Pilonul al XVI-lea:
III Regi 19, 21: Iar el s-a sculat și s-a dus după Ilie și a început să-i slujească.
Să-i slujească? Unui om? Cum? Da! Vredniciei lui. Sfințeniei lui. Domnului Dumnezeu care era în acel om. Cum și diaconii slujesc preoții. Cum TOȚI creștinii, slujesc unul altuia. Ce frumos, ce minunație. Ce Rai, este slujirea. Și ascultarea! Sunt ușoare. "Luați jugul Meu, că nu este greu, luați povara Mea, că nu este grea.", ne spune Hristos.

Pilonul al XVII-lea:
Faptele Apostolilor 20, 35-38: Și după ce a spus acestea, plecându-și genunchii, s-a rugat împreună cu toți aceștia. Și mare jale i-a cuprins pe toți și, căzând pe grumazul lui Pavel, îl sărutau, Cuprinși de jale mai ales pentru cuvântul pe care îl spusese, că n-au să mai vadă fața lui. Și îl petrecură la corabie.
Sfântul Apostol Pavel, acceptă gestul lor și sărutările lor, de despărțire, căci el pleca. Le confirmă că e bine să se sărute sfinții unii cu alții, în Domnul. Și Sfintele Icoane, la fel, cum am văzut mai sus, Sfintele Moaște, la fel. Adică Sfinții mutați la Hristos. Ne arată Hristos că sunt cu El, și au lăsat în urmă dovada: Sfintele lor oseminte. Cum să nu săruți și să nu te bucuri de ele? Cum să nu dorești să nu te asemeni lor? Doamne, miluiește-ne, întărește-ne și ne ajută.

Pilonul al XVIII-lea:
Pildele lui Solomon 24, 26: Buzele sărută pe cei ce dau răspunsuri drepte.
Pildele lui Solomon 27, 6: De bună credință sunt rănile pricinuite de un prieten, iar sărutările celui ce te urăște sunt viclene.
Păi dacă Sfinții dau răspunsuri drepte, prin scrierile lor, de ce să nu-i sărut? Dacă Sfântul Apostol Pavel, dă răspunsuri drepte, în Biblie, de ce să nu-l sărut? Dacă sărutările celui ce urăște sunt viclene, dar sărutările unuia care iubește, cum sunt? Nu pline de iubire? Pentru un sfânt al lui Dumnezeu? În care Dumnezeu sălășluiește? Cum să nu îl rog să se roage pentru mine? Când e atât de minunată viața lui. Când asta-i porunca, am văzut în cele 70 de versete, să ne rugăm unii pentru alții. Deci și cei din ceruri să se roage pentru noi.

Pilonul al XIX-lea:
Care este închinarea la idoli ?
Aceștia sunt idolii: desfrânarea, necurăția, patima, pofta rea și lăcomia. Coloseni 3, 5.
Sfintele Icoane nu pot fi idoli. Pentru că aceștia de mai sus sunt idolii. Dumnezeu cu sfinții Lui, fiind în Sfintele Icoane, sunt sfinte și sfințite, prin însăși Persoana, reprezentată acolo. Nu sunt, n-au fost și nu vor fi niciodată idoli, sau chipuri cioplite. Sfintele Icoane sunt vii, pentru că Viu este Dumnezeu.

Pilonul al XX-lea:
I Macabei 2, 19-20: Și răspunzând Matatia, a zis cu glas mare: Chiar dacă toate neamurile din cuprinsul stăpânirii regelui vor asculta de el și poruncile lui și se vor depărta fiecare de la închinarea părinților lor, Totuși eu și feciorii și frații mei vom umbla întru așezământul legii părinților noștri.
Închinarea părinților noștrii, adică așa cum au săvârșito părinții noștrii. Care erau părinții Apostolilor? Hristos și Vechiul Testament. Ce zice Hristos? N-am venit să stric Legea, ci am venit să o împlinesc. Care Lege? A Vechiului Testament. Biserica lui Hristos, asemenea Lui, împlinește cele din Vechiul Testament, dar cum? Transfigurat. Transformat. Schimbat. În înnoirea minții, spune Pavel. Hristos spune: a-ți văzut că s-a zis, dinte pentru dinte, ochi pentru ochi, dar Eu vă spun, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, iubiți-vă vrăjmașii, aruncați cu pâine, în cine aruncă în voi cu pietre. Poftim. Aceasta e închinarea părinților noștrii. Ai Bisericii Primare, care se închinau lui Dumnezeu în Sfintele Icoane, cum Vechiul Testament se închina Chivotului Legii.

Pilonul al XXI-lea:
Romani 9, 4-5: cărora sunt înfierea și slava și legămintele și Legea și închinarea și făgăduințele, ai cărora sunt părinții și din care după trup este Hristos, Cel ce este peste toate Dumnezeu
Poftim. Toate sunt în comuniune, toate se leagă. Fără Sfinte Icoane, nu există creștinism. Aceea este Legea transfigurată a Vechiului Testament. Acestea Sfintele Moaște, pline de Duh Sfânt. Ele, toate, sunt Împărăția Cerurilor.

Pilonul al XXII-lea:
Romani 12, 1: Vă îndemn, deci, fraților, pentru îndurările lui Dumnezeu, să înfățișați trupurile voastre ca pe o jertfă vie, sfântă, bine plăcută lui Dumnezeu, ca închinarea voastră cea duhovnicească.
Iată definiția Sfintelor Moaște, ale Sfinților lui Dumnezeu. Jertfă vie, sfântă, bineplăcută lui Dumnezeu, în închinarea cea duhovnicească, adică în duh și adevăr, cu evlavie și sfială, rugându-se ei, Sfinții lui Dumnezeu pentru noi, și drept mărturie a sfințeniei lor, stau, lăsate de Dumnezeu, Sfintele lor Moșate, neatinse de stricăciune, frumos mirositoare, făcătoare de minuni, asemenea Sfintelor Icoane, asemenea toiagului lui Moise și toiagului lui Aaron, făcătoarele de minuni umbre ale Sfinților Apostoli, făcătoarea de minuni haină a Mântuitorului.

Acesta este Creștinismul. Cel Adevărat și Viu. Numit ortodox. Aceasta este Biserica lui Hristos. Ortodoxia. Este biblică. Nu poate exista înafara Bibliei, deși s-a înființat înaintea Bibliei. Dar nimic din ce se face șli se practică în Biserică, nu este înafara fundamentului biblic. Nu sunt 5 biserici, nu sunt Adevăruri. Hristos e Unul. Ceilalți, ei bine, am fost anunțați ce sunt, știm ce sunt. Sunt hristoși mincinoși. Repet, că nu mă deranjează. Să ne aducem aminte, să ne reamintim mereu. Să ne întărim și să ne adeverim, pe ce Piloni stăm, pe Sfinții lui Dumnezeu, pe Cuvântul Tatălui, piatra cea din capul unghiului, Hristos.

Iertați-mă că mi-am permis o mică completare pe marginea fiecărui pilon, am îndrznit, pentru ai arăta puțin din sensul și limpezimea lor. Și pentru ca să ne bucurăm împreună... :)

"Să stăm bine să luăm aminte. Sus să avem inimile." - Sfânta Liturghie.

Iertați și pomeniți.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 26.02.2015 at 17:04:46.
Reply With Quote