View Single Post
  #13  
Vechi 27.02.2015, 14:10:49
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.724
Implicit

I.11.e) A cincea erezie a lui Augustin: negarea liberului arbitru

Pelagienii au fost un grup de eretici, cu care Augustin a luptat, fiind împotriva lor. Ei au învățat că mântuirea ar putea fi atinsă prin eforturi proprii, sau prin propria voință. Ei însă au subliniat și exagerat voință umană, iar pe Dumnezeu, aproape că l-au exclus. Când Augustin a încercat să combată această erezie, el a mers la extremă opusă, învățând că voia doar lui Dumnezeu a fost operativă, El este Cel Atotputernic, El chiar va forță și "converti" voință omului de a se conformă cu propriul Sau plan, pentru cei pe care i-a ales. Această, desigur, se încadrează în conformitate cu sale alte idei neortodoxe ale predestinării și a harului irezistibil.
În ceea ce privește imposibilitatea scăpării de predestinarea lui Dumnezeu la Răi pentru unii și pentru alții condamnare la iad, Augustin a spus: "cred, de asemenea, că am discutat atât de mult pe subiectul acesta, încât nu este atât de mult la mine, că la Scripturile inspirate pe care le-am spus, în cele mai multe mărturii vii ale adevărului; și în cazul în care acest record divin este privit cu atenție, se arată că Dumnezeu Însuși transformă voință omului de la rău la bine și că, odată ce acesta este convertit și El îi conduce la fapte bune și viață veșnică; dar, de asemenea, că cei care urmează lumii, sunt atât la dispoziția lui Dumnezeu, pe care El îi transformă, oriunde și ori de câte ori va voii și da bunătate pentru unii și pentru alții grămezi de pedeapsa, așa cum El Însuși este Judecător pe bună dreptate. El a definit astfel o zeitate capricioasă asemănătoare cu cele din miturile păgâne. (On Grace and Free Will, Augustine, cap. 41.)
Augustin a spus că așadar, Dumnezeu convertește voință oamenilor aleși, de la rău la bine, fără liberul arbitru. Acest concept al sau de predare este complet străin de Ortodoxie, atunci că și acum. Dumnezeu le-a revărsat asupra ființelor umane proprietatea unică de a avea bunăvoie, conștiința, bunăvoința, rațiune, care ne aseamănă cu El. Acest lucru, de asemenea, ne distinge de animale, care au nici una din cele de mai sus. Dacă Dumnezeu convertește voință noastră, El se încalcă pe care chip al lui Dumnezeu, în care El ne-a făcut, pentru că se spune, Dumnezeu a creat pe om după chipul Sau. (Facerea 1, 26)
Sfântul Ioan Damaschinul în Dogmatică să, crede că frază, după chipul Sau, în mod clar se referă la latura naturii umane care constă din minte și liberul arbitru. În respingerea noțiunilor lui Augustin, a spus el, "Este de înțeles că alegerea de acțiuni ne aparține, în timp ce finalizarea prin care omul este bun are loc cu Dumnezeu doar în comuniune, lucru cu cele de o dispoziție pentru binele sau, că om și de o poziție verticală prin conștiința, în conformitate cu preștiința Să de a mântui pe om. Mai mult decât atât, continuă el, să purtăm în minte, de asemenea, că virtutea este un dar de la Dumnezeu introdus în natură noastră umană, și că El Însuși este sursă și cauza a tot binele, de la Dumnezeu, pentru toți și împreună lucrarea noastră prin voință noastră și fără ajutor direct sau obligație directă. Dar stă în puterea noastră, fie să rămânem în virtute și să urmăm pe Dumnezeu, Care ne cheamă în moduri diferite de virtute, sau să ne abatem de la căile de virtute și să locuim în răutate, omul ce respinge pe Dumnezeu să urmeze pe diavolul, care cheamă, de asemenea că Dumnezeu, dar nu ne poate obligă, căci nu i-a dat Dumnezeu putere, fiindcă nici Dumnezeu nu obligă. Pentru răutatea nu este nimic altceva decât retragerea din bunătate, la fel că și întunericul nu este altceva decât retragerea din lumina. (Op. cît., Dogmatică, p. 105-109.)
Prin urmare, în conformitate cu Sfinții Părinți, mântuirea este o chestiune de sinergie, de împreună lucrare a omului cu Dumnezeu, dacă omul vrea (alege activ) binele, calea cea dreapta și viață, atunci virtutea și harul lui Dumnezeu sunt garantate că îl vor sprijini și întări. Pentru a spune că Dumnezeu încalcă liberului arbitru al omului nu este numai înafara Tradiției Apostolice, a Sfinților Părinți, dar și înafara și împotriva Cuvântului Scripturistic și, prin urmare, înafara creștinismului și Bisericii lui Hristos, sau altfel spus, înafara Ortodoxiei.
__________________
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia