View Single Post
  #15  
Vechi 27.02.2015, 14:19:54
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.724
Implicit

I.11.g) A șaptea erezie a lui Augustin: teofaniile și energiile create

Mai târziu, când Augustin a devenit episcop de Hippo, găsim în scrierile sale că el a crezut că prezența lui Hristos în Vechiul Testament a constat doar în previziuni și așteptările din viitor pentru venirea Lui, dar El nu a fost prezent personal și activ în Vechiul Israel. (By More Than Words Alone, Gabriel George, Ridgewood, NJ, 1998, p. 11.) În lucrarea să De Trinitate, el a spus că în teofaniile Vechiului Testament, profeții nu au văzut nicio persoană divină, nici slavă necreată a lui Dumnezeu, căci ele toate erau create (De Trinitate, Auguistine, 3, 11, 26.) . Ei au văzut doar energii create sau energii speciale create prin îngeri, în care Dumnezeu a fost figurat, arătat și semnificat de îngeri. Oricare sfinții ar fi văzut slavă lui Dumnezeu, în conformitate cu Augustin, a fost un lucru creat, care a luat ființă astfel, în scopul de a arată ceea ce a fost necesar să fie știut și văzut, iar apoi a încetat să mai fie. Și toate acele apariții s-au făcut printr-o creatură. Ele au fost aduse de îngeri. Nu numai lucrurile vizibile, dar, de asemenea, lumea în sine a fost făcut prin îngeri și puterile creatoare și create ale lui Dumnezeu. (De Trinitate, Augustin, 3, 11, 22.)
Logosul a fost mereu identificată cu îngerul lui Dumnezeu, Domnul Slavei, Îngerul de Mare Sfat, Domnul Savaot și înțelepciunea lui Dumnezeu, care a apărut la profeții Vechiului Testament și a devenit Hristos Dumnezeu, prin nașterea Să că om din Fecioara Născătoare de Dumnezeu. Cu excepția lui Augustin, nimeni nu a mai pus la îndoială vreodată această identificare a Logosului că individualitate concretă, care a dezvăluit în Sine Dumnezeul invizibil al Vechiului Testament la profeții. Augustin, în această privința urmează mișcărilor gnostice și tradițiilor maniheiste și respinge că o blasfemie ideea că profeții ar fi putut vedea Logosul în orice mod, el este de acord cu partea de teorie a arienilor și eunomienilor, cum că profeții au văzut doar un înger creat, a creat foc, nor, lumina, întuneric, etc, dar el susține că în nici una dintre acestea a fost Logosul Însuși prezent, fiind astfel, un fel de semiarian sau semieunomian. Teofaniile au fost pentru el, doar simboluri create ale lui Dumnezeu. Că urmare a lecturii Scripturii, teofaniile sunt creaturi sau simboluri care vin în existența, în scopul de a transmite un mesaj divin, iar apoi ele ies din existența. (Franks, Romans, Feudalism, & Doctrine, Fr. Romanides John S., Tesalonic, 1975, pag. 75-78)
Augustin nu a făcut nicio distincție între dacă revelația este dată direct rațiunii umane sau este dată rațiunii umane prin creaturi, sau simboluri create. Este întotdeauna intelectul uman în sine, care este iluminat sau primește viziuni, cum au primit Sfinții Prooroci. Viziunea lui Dumnezeu este o experiență intelectuală pentru Augustin și nimic mai mult. Este rezultatul firesc al ereziei de mai înainte că ceea ce vede omul că fiind de la Dumnezeu este creat, la fel că harul, energiile, la fel și orice viziune. Prin urmare, fiecare revelație pentru el este o revelație de concepte care pot fi cercetate și înțelese prin rațiune, ajungându-se la o înțelegere cuprinzătoare. Când francii au acceptat acest mod de gândire al lui Augustin, au transformat scopul teologiei, anume îndumnezeirea, isihasmul și asemenea, într-o tradiție scolastică de a studia și de a căutare în natură divină, în timp ce Părinții Bisericii au învățat că nimeni, nici chiar ierarhiile cerești, nu pot cunoaște esență divină, esență care este cunoscută doar de Sfânta Treime. Ideile-erezii, de mai sus cu privire la Vechiul Testament ale lui Augustin, sunt doar câteva exemple de modul în care Augustin a deviat de la Sfinții Părinți, în erezie.
__________________
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia