I.11.h) A opta erezie a lui Augustin: validarea botezului eretic și a oricărui alt botez
Augustin nu a înțeles și i-au fost neclare liniile Trupului viu al lui Hristos, în mai multe moduri, pentru că el a spus Ereticii au botezul valid, primit în mod invalid, botezul legal, după lege, primit înafara legii. (Baptism, Against the Donatists, Augustine, V, 7, 181.) Din această, se poate deduce că toți ereticii au toate tainele și harul. Consecințele monstruoase ale predestinării sale, l-au condus să creadă că cei predestinați pot găsi și avea Sfintele Tainele și în afară Bisericii. El spune: Este posibil că unii, pe care Biserica îi declara eretici, care s-au fost botezați numele Sfintei treimi, deci înafara Bisericii, pot fi considerați că au fost într-adevăr botezați cu botez mântuitor, chiar dacă ei doar se pare că sunt în Biserica, dar nu sunt acceptați, ei sunt de asemenea în atotștiință lui Dumnezeu, aleși sau nu pentru mântuire, chiar neprimiti de Biserica. (Ibidem, Against the Donatists, 5, 28, 39.)
Astfel, pentru Augustin, Biserica vizibilă, ierarhică, sfânta sau sacramentală, a predestinat oameni și din părțile eretice ale creștinismului, și poate chiar și alte credințe, în care se pot găsi Tainele. Ereticii pot efectua, de asemenea, o Taină valida, și astfel Augustin spune așa: Dacă cineva este obligat de necesitate urgență, fiind în imposibilitatea de a găsi un catolic de la care să primească botezul, și așa, în timp ce menținere pacea catolică în inima lui, ar trebui să primească de la orice om înafara unității catolice, taină botezului, credinciosul care a avut intenția de a o primi în cadrul Bisericii, și chiar dacă ar trebui că această persoană să plece curând din această viață, el ar fi totuși considerat un catolic, datorită botezului primit de la oricine voiește să îl dea. (Ibidem, 5, 28, 44.) De aceea, el crede că Duhul Sfânt oferă Tainele și harul de mântuire, în afară Bisericii, de dragul celor aleși.
Dar aceste idei neortodoxe au fost infirmate de către Sfinții noștri Părinți, cum ar fi Sfântul Atanasie, care a scris: Sunt multe alte erezii de asemenea, care utilizează numai cuvintele, dar nu într-un sens drept, așa cum am spus, nici nu sună a credință curată creștină, și în consecință, apă pe care o administrează este nemantuitoare, că deficit de pietate, astfel încât cel care este stropit de eretici, este mai degrabă murdărit de nereligioși decât răscumpărat. (Discourses Against the Arians, Augustine, ÎI, XVII, 43.)
Cu toate acestea, că și în cazul în care aceste opinii nu au fost destul de clare, Augustin a scris despre botez donatiștilor la donatistul Petilian, spunând: Noi recunoaștem în eretici acel Sfânt Botez, care nu aparține ereticilor, ci la Hristos. Pentru că Sfintele taine, într-adevăr sunt sfinte, chiar și în orice fel de oameni, și trebuie să fie o forță în ei mai mare decât condamnarea, pentru că la ei să se ocupe și să ia parte dintre ei, nevrednici, tainele creștine. Atât cele dintre noi, cât și dintre voi, au și transmit sfințenia Tainei Botezului. Ce ne temem, prin urmare, este distrugerea nu a ereticilor, ci a lui Hristos; și este sfânt prin sine însuși, chiar și în mâinile profanatoare. Nu putem distruge nici dezertorii, nici ștampila de Suveran. (The Letters of Petillian, the Donatist, Augustine, cartea ÎI, cap. 109, 246.)
Continuând, Augustin spune: Dar noi nu eliminăm botezul de la eretici. Pentru că ei posedă botezul că o marca în același mod că un dezertor din armata are un semn al armatei, deși el este dezertor. Deci, de asemenea, și eretici au botez. (On the Creed: A Sermon to the Catechumens, Nicene Fathers, 1st Ser., Vol. III, translated. by C.L. Cornish, MĂ., p. 16.)
Arătând gravitatea situației preoților care practică și învață astfel de lucruri, Sfântul Ciprian al Cartaginei scrie: Dragă frate, trebuie să luăm în considerare, de dragul credinței și de dragul religiei sacerdotale cu care lucrăm și o avem de gestionat, că rezultatul muncii noastre să fie satisfăcător în ziua judecați, că slujitori ai lui Dumnezeu, El care nu susține, nu aprobă, și nu consideră valabil și vrednic, botezul hulitorilor, atunci când Domnul amenință și spune: Și acum către voi se îndreaptă această porunca, o, preoților! Dacă voi nu veți ascultă și nu veți pleca inima că să dați slavă numelui Meu, zice Domnul Savaot, voi trimite peste voi blestemul și voi blestemă binecuvântarea voastră. Și chiar am blestemat-o, căci voi nu puneți la inima poruncile Mele. Mai poate el oare, preotul, să dea slavă lui Dumnezeu, dacă comunica și aprobă botezul lui Marcion? Da el slavă lui Dumnezeu, preotul care judecă și spune că iertarea păcatelor este acordată în rândul celor care hulesc și lupta împotriva lui Dumnezeu? Niciodată nu vor fi acestea. (Epistle LXXIII to Pompey, Against the Epistle of Stephen about the Baptism of Heretics, În The Epistles of Saint Cyprian, Ante-Nicene Fathers, p. 388, 389.)
Această învățătură cu privire la un astfel de botez eronat și eretic, susține și deschide porțile întunericului, celor care îmbrățișează erezia ecumenismului. Ei au că și campion al lor, pe Augustin, la fel cum și protestanții îl au că teolog suprem al lor, dar turmă cea mică nu este decât una, Ortodoxia. Ceilalți, dinafară ei, vor caută Adevărul și Îl vor găsi în Ortodoxie, sau se vor pierde, după cum nu oricine va spune Doamne Doamne, se va mântui.
__________________
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
|