View Single Post
  #4  
Vechi 27.02.2015, 14:33:00
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.724
Implicit

I.11.i) Augustin - Marele Eretic : izvorul tuturor ereziilor din Vest, ale Apusului și înainte și după Marea Schismă (Terminologia "Marele Eretic", că exprimare și denumire, îmi aparține, după studiile întreprinse asupra întunericului augustinian și slujirea antihristica a învățăturilor lui Augustin.)

Ereziile lui Augustin au fost sursă pentru inaugurarea și consolidarea heterodocșilor de la Ortodoxie. Am arătat deja cum Filioque este erezia mare, principala și inițială inițiat, care a dus la căderea Bisericii Apusene. Dumnezeu a stabilit lucrarea Să prin operațiunile Lui create, sau "energiile create", ne arată Augustin. Biserica lui Hristos, învață la momentul apariției inovațiilor lui Augustin, că harul este o energie divină, o putere prin care natură noastră muritoare este transformat. Augustin a fost primul care a stabilit harul creat pentru om. Doctrina ortodoxă a harului necreat a fost bine apărată și de Sfântul Grigorie Palama împotriva lui Varlaam din Calabria, un eretic augustinian. Sfântul Grigorie îl întrebat retoric pe Varlaam, cum poate participa la natură divină, să devină chip și asemănare al lui Dumnezeu, să devină una întru Sfânta Treime, cum cere și Hristos la rugăciunea din grădina Ghetsimani, cum mai e posibil să fim îndumnezeiți, decât dacă harul este o extensie a naturii divine, har necreat, cum și natură divină este necreată. Credință în definiția lui Augustin a predestinării prevede doar un anumit număr de persoane, selectat de la crearea lumii, ce vor fi salvați că cetățeni ai Cetății lui Dumnezeu. Acest lucru poate retrage dintr-o relație de sinergie și de cooperare cu Dumnezeu în lupta împotriva patimilor. Și în plus, Îl pune pe Dumnezeu că un programator a toate de mai înainte, și El dispare, pleacă. Acest lucru nu este posibil, când Domnul ne-a spus că mereu va fi cu noi, până la sfârșitul veacurilor și Îl va trimite și pe Mângâietorul, Sfântul Duh.
Această teorie a determinat pe mulți să fie anticipați la o ispășire divină, care este monergista (mântuirea realizată de o singură voință sau putere, fără împreună lucrare) și coercitiv, prin detalii precise de acceptare. Nici unul dintre aceste ultime două forme nu duce la îndumnezeire. Cei care au ales aceste ultime două forme, în loc de a lupta împotriva patimilor, a dat naștere la forme alternative și eretice ale mântuirii, care sunt, religiile papalității și a protestantismului, o papalitate moderată. În ceea ce îi privește pe franco-latini, nu mult timp după ce au căzut departe de noi, pentru că de la adoptarea lor ereziilor lui Augustin, Toma d'Aquino, care se consideră cu adevărat augustinian, în cele din urmă, împreună cei doi, au transformat întreagă Biserica Latine pe teologia lor rituală și teologică teologie care sunt acum temelia și piatră de căpătai pe care stau toți franco-latinii, rupți fiind de Hristos și de mântuire. Această a fost punctul de vedere a lui Augustin, pentru o omenire cu totul depravata și vinovată, ce a necesitat dogmă Neprihănitei Zămisliri. Dintr-o erezie, rezultă altă, și apoi altă, ducându-se intro spirală continuă, înspre tot mai mare depărtarea de Dumnezeu.
Toma de Aquino a predat doctrina lui Augustin crezând că pur și simplu preotul după efectuarea în mod corespunzător a dreptul de ritual poate scoate păcatul originar, care îl condamnă pe om, și astfel să fie eliminate în mod automat și în totalitate. În reacție și opoziție față de această, o a două soluție a fost formată pentru "păcatul originar." Călugărul augustinian Martin Luther, protestând împotriva ipocriziei din primul punct de vedere (și ispășirilor automate preoțești, asupra oricui a plătit clerul pentru indulgențe), botezând populația în mod mistic, chiar dacă era considerat eretic, prin experiență lui a iconomiei divine. Această experiență a constat în asigurarea că omul poate deveni un pre-justificat și ales, iar Dumnezeu l-a salvat și acum îl atrage irezistibil la El, indiferent de relația cu biserica sau ce păcate a comis sau va comite, este predestinat prin accepțiunea lui Dumnezeu să moștenească Cerurile. Acest lucru l-a condus pe Luther la dorința ce a avut-o a vrut pentru a elimina cartea de Iacov din canonul Scripturii, în care este scris: Ce folos, frații mei, dacă zice cineva că are credință, iar fapte nu are? Oare credință poate să-l mântuiască? [Jas. 2:14]. Iar când i-a fost propus să renunțe la gândirea lui Augustin și să-l scoată din lista de Sfinți Părinți, el a spus: Dacă Augustin este eliminat din lista Părinților, ceilalți nu mai valorează aproape nimic. (On the Councils of the Church, Martin Luthers Works, Vol. 41, p. 27.)
În Reformele din secolul al XVI-lea, atât protestanții cât și româno-catolicii reformatori au apelat la diferite aspecte ale învățăturilor lui Augustin pentru a sprijini ideile și afirmațiile lor. Franco-latinii îi citează învățăturile sale cu privire la eclesiologie și teologie sacramentală, iar protestanții invocă învățăturile sale pentru dependență creștinului de harul lui Dumnezeu pentru justificare. Martin Luther îl citează mai mult de o sută de ori în comentariul sau asupra Epistolei către Români. Ideile lui Augustin au oferit argumente și pentru aranjamente politice.
Aprobarea să pentru opresiunile cu care donatiștii converteau oamenii în vremea lor, îl influențează major pe Augustin pentru dogmă războiului just, o altă erezie, ce va naște cruciadele, cât și teoria lui socială, descrisă în cartea să Cetatea lui Dumnezeu, solicită menținerea ordinii și ierarhiei în societate. (Ibidem, p. 19.)
__________________
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia