Am stat de vorba cu un iranian venit in Romania si convertit la ortodoxie. L-am intrebat despre educatia si viata religioasa a iranienilor. Mi-a spus ca exista destui iranieni care se opun actualului sistem islamic si s-ar bucura daca acesta ar fi rasturnat. Numai ca propaganda oficiala este puternica si nu iese nimic la iveala. Ca si la noi pe vremea lui Ceausescu, impresia pentru un observator extern este de lipsa a oricarei opozitii si de urmare intocmai a liderilor.
Din punctul de vedere al educatiei religioase, aceasta nu este profunda pentru majoritatea iranienilor. Coranul este in araba, limba pe care iranienii obisnuiti nu o inteleg.
Acest iranian mi-a spus ca a vazut in copilarie filmul lui Zefirelli despre Iisus si a plans. Acel film, desi cu multe metehne, a avut puterea sa miste destui iranieni. Daca in Iran ar exista libertate religioasa, crestinismul ar putea avea un succes de care poate ca nu ne dam seama.
Recunosc ca punctul lui de vedere este unul optimist. Pe mine m-a luat prin surprindere, dar poate ca exista si alti iranieni care gandesc ca el.
Intr-o prima etapa, poate ca e bine ca se face acel film despre Iisus, chiar daca scenariul se bazeaza pe Coran. Subiectul "Iisus" nu va mai fi tabu si cei innteresati vor cauta mai multe despre acesta, poate si din perspectiva crestina.
|