Citat:
În concluzie, din motivele invocate precum și din altele asupra cărora nu mă mai opresc acum, abordarea cunoașterii lui Dumnezeu prin "lentila" modelului integrării plurimodale care se referă la percepția naturală
mi se pare nepotrivit și reducționist. Extrem de simplist, extrem de schematizant și, să mă ierți, de-a dreptul caricatural.
|
Integrarea plurimodala este mecanismul esential prin care functionam ca fiinte vii - constiente - , prin care percepem o realitate coerenta.
Fie ca suntem constienti de acest aspect intrinsec naturii noastre psihologice, fie ca nu suntem - oricum - efortul de a-L cunoaste pe Dumnezeu este realizat inerent prin acest mecanism. Simpla ascultare a slujbei sau cititul unei carti sfinte sunt subsumate experientelor noastre constientizate coerent/unitar prin mecanismul plurimodal.
Ca opinie personala - constientizarea acestui proces de asamblare a experientelor cognitive (in exercitiul contemplativ) poate facilita aducerea tuturor perceptiilor in Dumnezeu. Adica - atunci cand te uiti la Lume nu-L mai pierzi din vedere pe Dumnezeu, si cand te uiti la Dumnezeu nu mai pierzi din vedere Lumea - pe semenii tai.