Să lepădăm păcatul osândirii
Nu te apuca să cercetezi faptele oamenilor, nu judeca și nu spune: de ce este așa, pentru ce este altfel? Mai bine spune-ți: „Ce treabă am eu cu ei?
Principalul care se cere fiecărui om este să nu osândească pe nimeni. Pare simplu, dar începe să împlinești acest lucru și vei vedea că este greu. Vrăjmașul îl atacă puternic pe om și îi insuflă gânduri de osândă. Domnul îi spune: „Iartă", iar vrăjmașul îi insuflă: „Răzbună-te pe asupritor". Dacă el te ponegrește, ponegrește-l și tu pe el. Nu trebuie să-l ascultăm pe vrăjmașul, trebuie să luptăm cu el.
Nu te apuca să cercetezi faptele oamenilor, nu judeca și nu spune: de ce este așa, pentru ce este altfel? Mai bine spune-ți: „Ce treabă am eu cu ei? Nu eu va trebui să dau pentru ei răspuns la înfricoșata judecată a lui Dumnezeu". Abate-ți prin toate mijloacele gândul de la judecarea faptelor oamenilor și roagă-te cu râvnă către Domnul ca El să te ajute să faci aceasta, pentru că fără ajutorul lui Dumnezeu nimic bun nu putem face, precum și Domnul însuși a spus: Fără Mine nu puteți face nimic (Ioan 15: 5).
Unii săvârșesc păcatul osândirii din obicei, alții din amintirea răului, alții din invidie și ură, iar cea mai mare parte săvârșim acest păcat din îngâmfare și mândrie. Neluând seama la marea noastră păcătoșenie, ni se pare că suntem mai buni decât mulți oameni. Dacă dorim să ne îndreptăm și să lepădăm păcatul osândirii, trebuie cu tot dinadinsul să ne silim să ne smerim înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor și să cerem pentru aceasta ajutorul lui Dumnezeu.
(Ne vorbesc Stareții de la Optina, traducere de Cristea Florentina, Editura Egumenița, 2007, pp. 122-123)