View Single Post
Vechi 04.03.2015, 13:22:41
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
M-am întrebat de multe ori de ce "Fericitul" Augustin de Hipponia (354-430), este "fericit" și nu sfânt?
Pur și simplu brut! De ce nu scrie că e sfânt?

Când m-am întrebat și eu lucrul ăsta și am cercetat, au rezultat cele 8 mari erezii ale Ereticului Augustin, adormite, probabil cu scopuri și intenții ecumeniste.
E o intelegere gresita, sfant nu inseamna si infailibil. Mai multi sfinti au avut si intelegeri gresite, chiar erezii, din nestiinta. Diferenta dintre un sfant care a avut o erezie si cineva care a fost condamnat ca eretic pentru o erezie este ca ultimul a ramas in erezie pana in panzele albe, chiar daca a aflat adevarul si erezia a fost si condamnata de Biserica. De exemplu Arie, mai intai i se atrage atentia ca e gresit ce crede, el persosta, apoi Biserica locala si episcopul il atentioneaza, el nimic, il condamna sinodul local, el se duce in alta parte si face adepti, il condamna Sinodul ecumenic, el nu renunta deloc.
De ce e numit Fericit putem gasi in orice articol despre Fer. Augustin, pentru ca a avut mai multe erori dogmatice. Asta nu inseamna ca nu e sfant. Fer. Augustin chiar isi revizuieste greselile intr-o carte (probabil erau mai multe, fiind tributar intelegerii sale filozofice si apropierii in trecut de maniheisti) si spune ca orice a gresit si spus ceva diferit de ceea ce spune Biserica sa fie luat ca o parere personala, eronata. Aici vedem ca era smerit, nu se impotrivea adevarului.