În prealabil postat de Ioan_Cezar
Slujbele nu sunt parte teoretică ci sunt trăire în duh și adevăr, sunt rugăciune în comuniune. Sunt nevoință, efort de viață duhovnicească.
A te ruga în biserică pentru oameni, pentru vii și morți, este parte socială: iubire, împărțit, mângâit aproapele prin răspunsul nădăjduit al lui Dumnezeu la rugăciunea ta.
Și partea teoretică (studiul catehismului etc.) și cea a faptelor omenești de întrajutorare (acelea "sociale", "practice"), pot fi superficiale, meschine ori de fațadă, calculate și interesate. Sau pot fi autentice, din iubire jertfelnică, din dăruire de sine.
Sunt fapte de fațadă (sau în orice caz sunt un eșec, o ratare) atunci când nu te lași modelat de o carte, de o activitate. Pot citi Scriptura fără să pun nimic la inimă, fără să mă las modificat în teoriile mele străine. O citesc rece, cu detașare, din curiozitate etc. Dar eu rămân cu filosofia mea de viață și, după ce termin de citit un paragraf, un capitol, spun: "Interesant!" și îmi văd mai departe de treburile mele sufletești confuze și stricate, căzute. Asta înseamnă că omul nu s-a modificat în întâlnirea cu textul bilic, ci a rămas împietrit în ale lui. Doctoria a fost plimbată nițel prin gură apoi a fost scuipată.
A asimilat Biblia la teoriile și convingerile lui, nevoind sau neputînd să se lase, invers, acomodat de mesajul din Scriptură.
Asemenea și în faptele omenești concrete, zise sociale, de ajutor, caritabile. Poți duce toată viața căruciorul cu pastile bolnavilor, poți să le dai tone de pahare cu apă proaspătă și încă mai multe tone de zâmbete și îmbrățișări - dar în tot acest timp să îi urăști pe oameni și să t eiubești doar pe tine, care te crezi "bun" pentru modul în care te comporți față de semeni. Și să te lauzi în sinea ta cu asta. O faci din motive ascunse, viclene (de pildă ca să nu intri în conflict cu oamenii sau ca să obții unele foloase - materiale, sociale, emoționale etc.); o faci uneori fără să îți dai seama cum ești de fapt dincolo de armurile tale superficiale care te împiedică să îți cunoști adevărata așezare sufletaească; dar fapta ta nu e din inimă și nici nu îți schimbă inima. Rămâi în comportament "bun" iar în suflet "rău". Ești fățarnic, scindat, neunitar.
Unitatea cuget-vorbă-faptă presupune ca omul să fie stăpânit de un singur duh, Duhul Iubirii iar el, omul, să se lase modelat, participînd cu toată bunăvoința la această modelare, atât în cuget cât și în simțire cât și în făptuire.
Deci faptele de caritate nu înseamnă nimic în sine, pentru omul care le face. Și bestiile pot face acte de caritate, oho! Chiar fac și îi costă milioane de dolari sau de euro, dar fac degeaba. Tot bestii rămân. Bestii care operează din calcul meschin, sub stăpânire demonică.
|