Citat:
În prealabil postat de Capy
Adică, ce să înțeleg de aici, că domnia ta ești întruparea învățăturii Bisericii, și că învățătura Bisericii înseamnă ceea ce susții domnia ta (deși, nu se vede), iar ceea ce am spus eu nu este învățătura Bisericii.
|
Putem sa o aplicam si in celalalt sens. Diferenta e ca eu pot folosi ca argumente pastorala validata de Sfantul Sinod, afirmatia parintelui Staniloae pe care BOR il considera cel mai mare teolog roman, Simbolul Credintei, marturisirile Sfintilor Parinti...cum ca Hristos este si om, implicit persoana umana. Cum poate un om sa nu fie persoana unama. Nu, un simplu om, dar avand deplina si fiinta umana.
In schimb, de partea cealalta nu am vazut nici macar un citat care sa spuna ca Hristos nu este persoana umana.
Asa ca cine sustine invatatura Bisericii?
Si nu, nu sunt nici intruchiparea, nici cenzorul invataturii Bisericii.
Citat:
Aceasta este o interpretare eronată a expresiei din Simbolul Credinței "Și S-a făcut om". O astfel de interpretare eronată poate avea implicații ontologice și, implicit, teologice majore!!!
|
Si totusi nu este o interpretare, nu este o metafora, ci marturisirea de credinta a Bisericii.
Citat:
Este Dumnezeu desăvârșit și Om desâvârșit, fără a fi "persoană umană".
|
Care este sursa sau argumentul afirmatiei: "Om fara a fi persoana umana"?
Citat:
Cine te-a mințit că dacă nu este "persoană umană" nu are cum să fie "Om desăvârșit"???
|
Cine te-a mintit ca poate?
Citat:
Confundarea firii umane cu Persoana de natură divină, în Hristos și, de aici, danaturarea caracterului neschimbabil al Ipostasului Său de fire divină, întrupat, a lui Hristos.
|
Asta este presupunerea ta. Ti-am spus ca nu este o confuzie: Hristos este o persoana divino-umana, nu exclusiv divina, nu exclusiv umana. Repet :sustinerea ca Hristos nu este si persoana umana are influnte monofizite si este erezie.
Citat:
Tocmai despre asta vorbeam. Problema domniei tale constă în înțelegerea și interpretarea eronată a expresiei din "Simbolul Credinței" - "Și S-a făcut om". Această înțelegere eronată denaturează caracterul neschimbabil al unirii celor două firi în Ipostasul Cuvântului.
|
Tocmai despre asta este vorba: persoana lui Hristos are doua firi: divina si umana, deci Hristos este o persoana divino-umana.
Citat:
În Simbolul Niceo Constantinopolitan se spune că Fiul "S-a întrupat de la Duhul Sfant și din Maria Fecioara și S-a făcut om" - termenul grecesc "enanthropisanta" (  ), care s-ar traduce mai exact cu "S-a inomenit" adica "a luat firea umana".
|
Exact. Dar asta nu inseamna ca Hristos, prin intrupare nu a devenit si persoana umana.
Adevarul este ca asa putem sa continuam la nsfarsit. Eu am spus pe ce sustin afirmatiile, sa vedem pe ce ti le sustii tu. Si nu astept citate pe care sa le interpretezi, ci o afirmatie clara si precisa cum ca Hristos nu este persoana umana. Citat si sursa.