Judecata și osândirea aproapelui-din Patimi și Virtuți - Cuv. Paisie Aghiorâtul
<<continuare>>
- Gheronda, unii oameni duhovnicești, atunci când văd pe cineva trăind în păcat, spun: „A, acesta, după cum merge, este pentru iad!".
- Ah, dacă oamenii lumești vor merge în iad din pricina vieții lor neînfrânate, oamenii duhovnicești din pricina osândirii... Nu putem spune despre nimeni că va merge în iad. Nu știm cum lucrează Dumnezeu. Adâncuri de neajuns sunt judecățile lui Dumnezeu. Să nu osândim pe nimeni, căci altfel luăm judecata din mâinile lui Dumnezeu și ne facem pe noi înșine dumnezei. Dacă ne întreabă Hristos în Ziua Judecății, atunci să ne spunem părerea... Lupta împotriva osândirii
Dacă ne vom întoarce către noi înșine, nu vom mai osândi pe ceilalți
-Gheronda, atunci când văd o oarecare neorânduială la ascultare, osândesc în sinea mea.
- Tu să cauți la buna ta rânduială, iar nu la neo-rânduielile celorlalți. Să fii aspră cu tine însăți și nu cu ceilalți. Ce treabă ai făcut astăzi?
- Am șters praful.
- Ai șters praful de pe ceilalți sau de pe tine însăți?
- Din păcate, l-am șters de pe ceilalți.
- Ascultă, vei începe să faci treabă în tine însăți când vei înceta să te preocupi de ceea ce fac cei din jurul tău. Dacă te ocupi de tine însăți și încetezi să te ocupi de ceilalți, vei vedea numai greșelile tale, iar la ceilalți nu vei vedea nici o greșeală. Atunci te vei deznădăjdui, în sensul cel bun, de tine însăți și te vei osândi numai pe tine însăți. îți vei simți păcătoșenia și te vei nevoi să te izbăvești de propriile slăbiciuni. Apoi, când vei vedea la ceilalți vreo slăbiciune, vei spune în sinea ta: „Oare eu mi-am biruit slăbiciunile? Așadar, cum să am o asemenea pretenție de la ceilalți? De aceea să te cercetezi și să veghezi pururea asupra ta ca să te izbăvești de mândria ascunsă, dar să ai și prihănire de sine cu discernământ, ca să nu îi osândești în sinea ta pe ceilalți. în felul acesta te vei îndrepta.
- Gheronda, Sfântul Isaac Șirul scrie: „Dacă iubești curăția, intră și lucrează în via inimii tale, dezrădăcinează din sufletul tău patimile, străduiește-te să nu cunoști răutatea omului". Ce vrea să spună?
- Vrea să spună că trebuie să te întorci către sine și să lucrezi asupra propriei persoane. Cum s-au sfințit Sfinții? S-au întors către ei înșiși și își vedeau numai patimile lor. Prin prihănirea de sine pe care o aveau, au făcut să cadă solzii de pe ochii sufletului lor și au ajuns să vadă limpede și adânc. Se vedeau pe ei înșiși mai prejos decât toți oamenii și îi considerau pe toți mai buni decât ei. Greșelile lor le vedeau mari, iar ale celorlalți foarte mici, deoarece vedeau cu ochii sufletului, iar nu cu ochii pământești. Așa se explică faptul că spuneau: „Eu sunt mai rău decât toți oamenii". își curățiseră ochii sufletului, care deveniseră telescoa-pe; de aceea își vedeau micile greșeli - paiele - ca pe niște bârne. Noi însă, nu vedem greșelile noastre, deși sunt bârne sau le vedem ca pe niște paie(Vezi Matei 7,3). îi privim pe ceilalți cu microscopul și vedem păcatele lor ca fiind mari, pe când pe ale noastre nu le vedem, fiindcă ochii sufletului nostru nu s-au curățit.
Totul este să se curățească ochii sufletului. Când Hristos 1-a întrebat pe orb: „Cum îi vezi pe oameni?", acela I-a răspuns: „Ca pe niște copaci", fiindcă nu-și dobândise încă cu desăvârșire lumina ochilor. A putut să vadă limpede abia când și-a căpătat cu desăvârșire vederea. Vreau să spun că omul, atunci când ajunge într-o stare duhovnicească bună, pe toate le vede curate, iar greșelile celorlalți le îndreptățește, în sensul cel bun, fiindcă le vede cu ochi dumnezeiesc, și nu cu ochi omenesc.
Dacă îi vom îndreptăți pe ceilalți, nu-i vom mai osândi
- Gheronda, când îmi vin gânduri de mândrie și de osândire, încerc să-i îndreptățesc pe ceilalți. Aceasta înseamnă cădere sau luptă?
- E luptă. Dacă cineva stă și cască gura și intră o muscă în ea, o va scuipa. Dar mai bine este să fie atent să nu-i intre musca în gură.
- Adeseori însă îi osândesc pe ceilalți văzând ce fac.
- Nu poți să nu vezi ce se întâmplă în jurul tău. Trebuie însă să dobândești discernământ, astfel încât să le acorzi celorlalți circumstanțe atenuante și să-i îndreptățești. Atunci îi vei vedea într-o lumină bună.