L-am considerat important si de aceea am postat mai mult despre metanier.
Siragul de metanii (metanierul) nu este un obiect strict monahal, ci el poate fi foarte bine folosit si de catre oamenii din lume, de catre toti cei care vor sa se roage lui Dumnezeu. El nu este insa vreun fel de amuleta cu puteri magice sau exorciste, ca cele date de catre vrajitori sau mediumuri oamenilor naivi ca sa le poarte la incheietura mainii sau la gat. Dimpotriva, este un adevarat obiect sfant, ortodox, folosit pentu rugaciune.
Exista doua moduri in care ne putem ruga folosind siragul de metanii:
1. In orice moment al zilei in care avem putin timp liber, tinem metanierul in mana stanga sau dreapta si miscam cu degetul de la un nod la altul zicand in acelasi timp rugaciunea: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul (pacatoasa)" sau "Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ma".
2. In momentul in care ne facem rugaciunea zilnica, dupa regula de rugaciune pe care ne-a dat-o duhovnicul nostru, putem tine siragul de metanii intre degetul mare si aratator si miscam cu ajutorul degetului mare de la un nod la altul. La fiecare nod facem simultan urmatoarele doua lucruri: ne insemnam cu semnul sfintei cruci si rostim rugaciunea: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul". Cand terminam toate nodurile siragului de metanii, continuam in acelasi fel, de atatea ori de cate ne-a spus parintele duhovnic.
In acest punct trebuie sa subliniem un lucru foarte important: exista multe carti despre rugaciune, dar inainte de a incepe sa urmam o regula de rugaciune, este absolut necesar sa cerem sfatul, binecuvantarea si indrumarea spirituala a parintelui nostru duhovnic ( preotul la care ne spovedim). Asa ne-a invatat Dumnezeu de la inceput pentru a evita amagirile si pentru a nu pierde calea cea dreapta.
Folosirea siragului de metaniiin momentul rugaciunii zilnice
In pastrarea zilnica a unei reguli constand dintr-un anumit numar de rugaciuni, siragul de metanii ne poate fi de mare ajutor, caci ne ingaduie sa ne concentram atentia la rugaciune, iar nula numar. Astfel, dupa ce ti-ai adunat gandurile, ia siragul de metanii in mana stanga, tinandu-l intre degetul mare si aratator, apoi insemneaza-te cu semnul Sfintei Crucii, soptind sau zicand in gand Rugaciuna lui Iisus. Daca mintea iti va deveni atenta la rugaciune, nu mai e necesar sa-ti faci semnul Sfintei Cruci sau sa zici rugaciunea cu voce tare. In alte momente, in care concentrarea este mai dificila, poti folosi semnul Sfintei Cruci si rostirea in soapta pentru a-ti tine mintea atenta la rugaciune.
In ceea ce priveste pozitia in care se sta la rugaciune, aceasta depinde de fiecare. Se poate sta in picioare sau in genunchi, cu capul plecat, intr-o pozitie de umilinta; de asemenea, se poate sta pe scaun sau in alta pozitie, important fiind numai faptul de a fi atent la rugaciunea pe care o rostesti.
Siragul de metanii este de asemenea un instrument util pentru a tine evidenta numarului de inchinaciuni sau metanii pe care le face cineva ca parte a canonului zilnic de rugaciune. Inchinaciunea consta in a face semnul Sfintei Cruci si apoi a te apleca pana se atinge pamantul cu mana dreapta, iar metania in a te aseza in genunchi si a atinge pamantul cu fruntea. Aceste inchinaciuni si metanii pot fi combinate cu Rugaciunea lui Iisus sau cu oricare dintre rugaciunile scurte asemanatoare celor pe care le-am mentionat mai sus. Acestea pot contribui la fervoarea rugaciunii si dau expresie inchinarii noastre cu umilinta inaintea lui Dumnezeu. Acesta este unul din modurile in care putem implini indemnul Sfantului Apostol Pavel de a ne ruga Domnului "cu sufletele si cu trupurile noastre" ( I Corint. 6, 20).
|