View Single Post
Vechi 05.03.2015, 17:45:02
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Păi ziceți foarte bine. Și uite ce puteți face: să mergeți la ora de religie (dacă mai există!) și să spuneți copiilor: măi copilași, e bine să dăm cezarului ... și toate celelalte. Puteți critica din interior anumite practici; din interiorul orei de religie, greșelile noastre. Și, ca să fiți crezut, arătați-le copiilor cum ați greșit de mii de ori și ce ați pățit după aceea. De pildă, arătați-le cum ați mințit și ce ați pățit. Cum v-ați îmbătat și ce a urmat. Cum ați furat și la ce a dus aceasta. Cum ați osândit și care au fost consecințele etc. Atunci ei vă vor crede.
Dar dacă faceți ca propriul copil să nu vină la ora de religie și să nu aibă parte de vreun mărturisitor și de un critic onest dinlăuntru, atunci vă rămâne doar să criticați din afară ceea ce ați fi putut sluji și îmbunătăți tocmai dvs. dinlăuntru, pentru copilul propriu și pentru mântuirea personală și a tuturor.
E greu, nu-i așa? E greu, știu, cum să nu fie greu să spargi carcasa care te iubește și care îți dă zilnic o firimitură de pseudo-pâine... Ajungi să o iubești și tu, cu recunoștință mare. Deh, fenomenul Stockholm, treaba cu sclavul îndrăgostit de asasin, boală veche.
De ce vă învățați copiii să devină sclavii minciunii și ai morții, bunilor? De ce nu vreți să îi lăsați să fie altfel decât voi? Când ziceți că îi iubiți, nu vedeți cât de mult vă iubiți pe voi înșivă și moartea voastră?
Dați-le șansa să își frământe mintea și cu altceva decât cu obsesiile voastre lumești! În ciuda faptului că voi nu puteți.
Nici eu nu pot învinge obsesia cărnii căzute (din care pleacă toate obsesiile și pe care se sprijină toată putrejunea), a cărei duhoare îmi cuprinde tot gândul și mi-l schilodește. Dar nu sunt atât de distructiv, încă, încât să nu îmi las copiii să poată ei, probabil, în viitor, ceea ce eu nu am izbutit niciodată.
Sunt sărac. Duhul meu nu are nimic bun. Dar știu pe Unul Care e Bogat și vreau ca urmașii mei să fie mai bogați decât sărmanul lor tată, prin Acela, Unul. Iar acest meșteșug al îmbogățirii nestricăcioase se deprinde și la ora de religie, pe care mulți o blamează atât de urât și de greșit.
Reply With Quote