Putem alege, atunci când cugetăm la afirmația "Hristos a devenit o persoană omenească", o interpetare sau alta.
Multe ne pot influența alegerea, printre care, de nu mă înșel se numără și:
- cunoștințele noastre de dogmatică;
- experiența duhovnicească și măsura fiecăruia;
- starea momentană a duhului nostru;
- atașamentul față de Părintele Stăniloae sau, dimpotrivă, o anumită rezervă;
- accentul pe care îl punem, în viața de credință a fiecăruia, pe instruirea dogmatică ori pe experiența rugăciunii și a altor componente ale ascezei creștine.
Bunăvoința, însă și conștiința faptului că suntem în Marele Post, ne-ar putea îndemna și purta la o trecere mai discretă spre finalul acestei dezbateri parcă prea împotmolite în cuvinte care se repetă. Sau, măcar, la o pauză - să fiu iertat de opinie.
În ce mă privește, fără să vreau să fac vreo supărare vouă, celor care ați adus pe topic multe lucruri de preț din comoara Tradiției Bisericii noastre, aș înclina acum spre formularea concluziei mele la discuția de aici.
*
Înclin să interpretez afirmația comentată astfel: cuvântul-cheie nu este "persoană", ci "omenească". Nu la devenirea Logosului se referă, cred, afirmația, ci la omenescul purtat de Hristos în Persoana Lui. Ne e de folos să punem ochii minții pe acest termen, iar nu altminteri.
Firește că un teolog și dogmatist de talia Părintelui Stăniloae cunoștea suficient de bine toate dedesubturile și chichițele formulărilor dogmatice. E un pic comic să îl suspectăm pe Părintele de naivitate sau eroare grosolană ori de-a dreptul de erezie...
La ce ne-ar folosi?
Așadar departe de noi gândul că părintele Stăniloae s-ar fi desprins de miezul Conștiinței dogmatice a Bisericii.
Accentul pică acolo, în propoziție, pe omenesc. Pentru a evidenția smerenia lui Dumnezeu, deșertarea Lui, dragostea jertfelnică... Pentru noi, oamenii! Pentru mântuirea noastră.
Nu era nevoie ca Părintele să ne reamintească despre Domnul că este Persoană. Ipostasul-Persoană este principiul cel mai lăuntric al Ființei Absolute. "Eu sunt Cel ce Sunt"... "Ființa sunt Eu."
Nici că un om este persoană, nu cred că dorea Părintele să ne aducă la cunoștință... Chit că nu orice om e persoană (ca actualizare, nu ca potențial) - dar asta e altă discuție.
Pur și simplu afirmația este (și se înțelege bine din context acest lucru, din însuși mesajul central al Pastoralei) că Domnul a luat firea omenească pentru a mântui pe om, pentru a-l duce pe om la Tatăl. Ca noi să începem o nouă formă a ființării - de acum nemuritoare. Ca noi să nu mai fim singuri, ci, prin Hristos Care a dus la Tatăl firea omenească, să fim pururea în prezența Dumnezeului Care pretutindenea este. Precum ne și rugăm.
Last edited by Ioan_Cezar; 06.03.2015 at 05:52:38.
|