Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Cătălin2, minți.
N-ai citit nici un dosar al Înaltului Nicolae, minți. Câte volume are? Unde se află acum? Unde a fost? Câte pagini are în total? Nu tu, ci eu l-am citit, l-am avut în mână, mi l-a dat Înaltu, ștergându-și lacrimile din ochi, și îmi spunea: Uite, vezi? Păcatele mele, tare rău îmi pare că am vorbit cu securitatea, dar ce era să fac? Mi-au spus că mă vor omorâ dacă nu, dar am căutat să-i trimit în curse false, să le pierd timpul. Măcar știu că nu a murit nimeni din urma mea.
Deci eu am citit dosarul. Adică m-am uitat jumate de oră prin el. Dar tu minți. Ce faci? Cauți pe net? Of, vai și amar... de nesăbuința multora... prea multora, Doamne !
|
Puteai sa spui ca ma insel, sau ca sunt prost informat. Dar tu spui ca eu as minti, ceea ce inseamna un act deliberat din partea mea.
Asta desi tu esti cel care de fapt nu stii despre ce vorbesti, nu ai citit dosarul, ci doar l-ai rasfoit. Puteai afla ca dosarul a fost publicat pe internet, iar un rezumat este facut chiar de CNSAS. Eu aceste lucruri le-am citit cu vreo 7-8 ani in urma, de atunci e doasarul pe net.
Ca de obicei IPS Corneanu nu spune adevarul nici in aceasta privinta. Intr-un interviu spune ca prin 1960 l-a contactat Securitatea, ceea ce nu e adevarat, colaborarea sa dateaza din 1950, chiar intensa.
http://www.cnsas.ro/documente/monito...e%20Mihail.pdf
Citez din dosar: "Menționăm că organele noastre sînt pentru ca CORNEANU Nicolae să fie numit în funcția de vicar la Episcopia Aradului, deoarece este cunoscut ca un element atașat care a sprijinit în diverse probleme organele noastre. Față de această situație rugăm dacă este posibil să interveniți pe lîngă Departamentul Cultelor ca acesta să fie numit în funcția respectivă”. Pe document, ofițerul a făcut următoarea mențiune: “S-a vorbit cu Departamentul în acest sens și a promis că va rezolva problema în mod favorabil pentru noi. Bineînțeles că nu știe că noi avem acest interes”.
Se dau si sumele incasate pentru colaborare, intre 1951-1957: 44000 lei, ceea ce cred ca era mult.
Citez: "Ca urmare a atitudinii sale pozitive, atît cu organele securității, cît și cu organele departamentului cultelor, precum și cu cele administrative locale (regiunea Banat), a fost promovat în funcția de Mitropolit al Banatului în locul lui (…)." "Pe plan intern în principal a fost folosit pentru reducerea activității religioase în eparhia Banatului, indicîndu-i-se și luînd o serie de măsuri în acest sens (înlocuirea elementelor prea fanatice și a celor compromiși care funcționau în cadrul aparatului de conducere al eparhiei, înlocuirea unor cadre didactice din cadrul seminarului teologic din Caransebeș, reducerea numărului de elevi, /…/ comasarea unor parohii și reducerea numărului de preoți etc.). Este de menționat că toate aceste probleme au fost discutate cu el în prealabil unele măsuri fiind propuse chiar de agent. /…/ Se manifestă ca unul ce nu crede în perceptele și dogmele bisericești fiind convins că biseica a fost întotdeauna un mijloc de înșelare a maselor populare."
"Tot pe plan intern agentul a mai fost folosit pentru influențarea directă a șefului Bisericii ortodoxe în contactele pe care le are cu acesta, aceasta în măsura în care există posibilități (avîndu-se în vedere că aceste contacte sînt destul de rare și în același timp Patriarhul se poartă destul de distant cu el). Totodată agentul a avut și sarcina de a ne sesiza toate aspectele ce se desprind din comportarea pe care o are Patriarhul."
In urmatorul citat scrie ca cineva si-a dat seama ca lucreaza cu Securitatea (cred ca e vorba de Patriarh): "De menționat este faptul că în data de 16.10.1958 agentul ‘POPA VASILE’ a fost abandonat din rețeaua informativă fără a i se lua angajament de încetarea colaborării datorită faptului că au existat suspiciuni din partea lui /…/ că lucrează cu organele noastre. "
Fireasca ar fi fost demisia dupa revolutie, nu doar cererea de scuze. Pentru ca nu s-a intamplat asta nu s-a oprit totul aici. Mitropolitul a fost singurul ierarh care a restituit toate bisericile care aparinusera fostei BRU, trecand peste Sinod si Patriarh. Desi actuala BRU este cam 10% din fosta BRU (ca numar), iar fostii greco-catolici au devenit, impreuna cu urmasii lor, ortodocsi. Asadar a luat bisericile de la cei ce-i pastorea si i-a lasat fara biserici.
In episodul cu impartasirea la catolici a spus ca, practic, i-a pacalit pe sinodali, pentru ca nu regreta nimic (e interviul la un post de radio, la cateva luni de la Sinod). Dar nu s-a oprit aici totul. Stim episodul cu retragerea semnaturii, de fapt problema era ca Mitropolitul lua decizii impotriva Sinodului mitropolitan.