Cătălin: cristirg, nu a vrut să separe pe Hristos, între Dumnezeu și Om. Explicam mai sus de cele 4 erezii hristologice.
A vrut să spună Dumnezeu Adevărat și Om Adevărat. Iar teotokos, adică Născătoare de Dumnezeu, nu înseamnă că Preacurata nu e și Născătoare de om, antropotokos. Dar se spune teotokos, ca să arate Dumnezeirea lui Hristos, ca să combată erezia lui Arie, dar e și antropotokos. Însă nu rămâne antropo, fără teo. Dar Arie, n-a vrut să accepte, etc.
La fel, cum a exprimat cristirg, nu exlude și om adevărat. Îți dai seama ușor, fără să fi cârcotaș, simți că asta a vrut să spună, citând pe Sfântul Ioan Damaschin, dar ce expui tu, îl înjosește pe cristirg, ca să afirmi corectitudinea sintagmei "persoană omenească".
Învățătura mântuitoare, care am expuso, nu înjosește pe nimeni, am explicat de ce și cum este corectă "persoana omenească".
Iar ce spui tu: "Hristos a luat firea omeneasca, deci a devenit Om, fiind in acelasi timp Om si Dumnezeu. Om inseamna ca a devenit persoana umana. Nu e nicio filozofie aici."
Da, aici ai dreptate, însă doar prin prisma îndumnezeirii, altfel, ajungem la o nouă erezie. Doamne ferește.
Acum, te rog a binevoi să mergi să răspunzi și la "Cele 8 erezii augustiniene", unde îmi ponegrezi și-mi denigrezi ierarhul adormit.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Last edited by Igor_Paslusnik; 08.03.2015 at 23:10:58.
|