View Single Post
Vechi 09.03.2015, 20:34:32
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Harismele duhovnicești ale Cuviosului Paisie Aghioritul, așa cum le-am cunoscut(2) )

<< CONTINUARE >>

Textul conferinței susținute de Athanasios Rakovalis în cadrul întâlnirii de la București cu titlul „Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul. Mărturia unui ucenic”

Întâlnesc oameni care îmi spun că viața lor s-a schimbat după o întâlnire de câteva minute cu sfântul Stareț. De ce? Pentru că cuvintele lui au mers direct la locul sensibil din inima lor, pe care Starețul îl „vedea” cu harisma clarviziunii.
Ceea ce îmi face impresie este faptul că oamenii îmi spun cum li s-a schimbat viața în urma citirii cărților Starețului, fără să-l fi întâlnit vreodată.
Părintele Paisie era un nobil duhovnicesc, un foarte bogat nobil duhovnicesc și milostenia lui duhovnicească era făcută cu mare dărnicie. Eu eram un tânăr chinuit, rănit sufletește, care mă clătinam între viață și moartea duhovnicească veșnică. Nu aveam nevoie doar de un „doctor sufletesc”, ci de cel mai bun doctor, pentru că doar el mă putea vindeca pe mine, cel aflat pe patul morții. Și pronia divină, dragostea lui Dumnezeu m-a condus la picioarele Starețului. Dar să descriu prima noastră întâlnire.
Un monah de aceeași vârstă cu mine, de la Mănăstirea Cutlumuș, situată foarte aproape de chilia Starețului, Panaguda, m-a sfătuit să merg să-l cunosc pe Cuviosul Paisie. Am ajuns lângă chilia Starețului și am bătut în fierul care atârna în afara porții. După puțin timp, am auzit o voce din casă.
- Ei, copile, ce vrei?
- Pe Paise, îi răspund.
- De ce îl cauți?
- Dar nu-mi deschizi odată? Am răspuns puțin obosit, puțin enervat. Așa i-am vorbit, fără nici un respect.
- Hai să-ți deschid, a zis și a agățat de o sârmă cheia care a alunecat și a ajuns la poarta unde eram eu.
- Intră și încuie din nou, zice Starețul.
Am făcut după cum mi-a spus și am început să urc spre chilie. El se afla într-un cerdac, în fața chiliei.
- Mi-a căzut jacheta aici, nu mi-o dai un pic?, a zis, arătând sub cerdac.
M-am dus sub cerdac, am luat jacheta și mi-am întins mâna pentru a i-o da. Era prima oară când îl priveam în față. Ni s-au încrucișat privirile. Capul meu mi s-a lăsat deodată pe spate, pentru că nu rezistam să văd ceea ce mi se arăta… Ce privire are aceea?! Nu o voi uita niciodată! Ce putere! Ce măreție! Ce strălucire! Ce sfințenie! O lumină supranaturală strălucea în fața mea. Nu puteam să mă uit și de aceea capul mi-a căzut pe spate. O clipă doar l-am văzut, dar m-am topit cu totul. Sufletul mi s-a schimbat, … pace adâncă. M-au invadat o teamă și o curiozitate sfântă. Fără să-mi dau seama prea mult ce fac, m-am întors și am început să merg în jurul chiliei pentru a ajunge în curtea din spate. În timp ce mergeam cu capul plecat, mă întrebam plin de mirare: „Dar, … ce s-a întâmplat acum?… Ce am văzut?… Este posibil ca un om să strălucească?… Să emane lumină?…”. Într-adevăr, mă pierdusem cu totul. În același timp, aveam o stare de bine.
Am mers cam 40 de metri și am ajuns în curtea din spatele casei, unde mă aștepta Starețul. Ceea ce am văzut acum nu avea nici o legătură cu măreția duhovnicească de mai înainte. De această dată, aveam în față un bătrânel obișnuit, cu fața senină. Am început să discutăm. Nu am îndrăznit să spun nimic despre evenimentul anterior.
Pe atunci nu credeam. Nu mergeam la biserică. Nu citisem Sfânta Scriptură. Terminasem Facultatea de Fizică și aveam o concepție științifică despre lume. În abordarea temelor legate de lume, eram mai degrabă materialist. Mintea mea nu putea cuprinde ceea ce se petrecuse cu mine. Mi-a modificat total imaginea mea despre lume. Era un șoc cultural, dincolo de toate celelalte. Am simțit cum toate „certitudinile” mele se clatină, iar „cunoștințele” mele se vădesc a fi false. Pământul îmi fugea de sub picioare, eram suspendat în aer și neputincios să mă gândesc la asta. Așa că am eliminat-o cu totul. Ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic niciodată.
După o lună, două am îndrăznit să mi-o reamintesc. Mi-am zis mie însumi: „Iată, acest lucru l-ai văzut cu ochii tăi… Nu fi naiv… Du-te să vezi ce s-a întâmplat, să înțelegi… să ajungi la o concluzie…”. Astfel, am mers din nou la Sfântul Munte. Pentru mine, de fapt, Sfântul Munte însemna Cuviosul Paisie.
Această primă experiență, acest dar duhovnicesc pe care mi l-a făcut, mă atrăgea ca un magnet înspre el, mă făcea să dau o mare importanță cuvintelor lui. Își aruncase ancora în străfundul sufletului meu… Slavă Ție, Doamne! Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi!
Acest dar duhovnicesc mi-a arătat că omul se poate îndumnezei. Mi-a arătat marile posibilități ale firii omenești, după cum le-am văzut materializate în persoana Părintelui Paisie. Din păcate pentru mine și pentru majoritatea oamenilor, aceste posibilități rămân nevalorificate. Pentru ce lucruri minunate este făcut omul, și cu ce nimicuri ne ocupăm! Cu toții putem ajunge sfinți, dar nu o facem, chiar dacă avem poruncă de la Dumnezeu în acest sens.
Pe atunci nu înțelegeam aceste lucruri. Eram ca un mic copil care simte, cugetă la diferite lucruri, dar nu se poate exprima. Este ca și cum te-ai strădui să inventezi o nouă limbă. Mai târziu am citit și am înțeles!
Îmi amintesc de polemica Sfântului Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, cu Varlaam. Elementul central era dacă omul poate să se facă părtaș energiilor divine. Și astăzi avem opinii contrare față de occidentali asupra acestui subiect. Însăși existența Starețului reprezintă un răspuns total la această chestiune. Când avem viu, în fața noastră, evenimentul îndumnezeirii, ce am mai putea adăuga?